Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Svar fra Sprognævnet åben skole
 

åben skole

Skal åben skole skrives med stort?
af Ida Elisabeth Mørch, Nyt fra Sprognævnet, 01.12.2015.

SpørgsmålstegnSpørgsmål:

Skal åben skole skrives med stort?

UdråbstegnSvar:

Nej, det skal skrives med lille da det ikke er et navn. Åben skole blev indført i forbindelse med skolereformen – det giver skoler og elever mulighed for at møde virkeligheden udenfor skolen. På Undervisningsministeriets hjemmeside kan man læse: "«Den åbne skole er en skole, som inddrager sin omverden. Det kan være lokalsamfundet, musikskolerne, erhvervslivet, idrætsforeningerne, det lokale Røde Kors, virksomheder eller bymuseet.» (https:// www.uvm.dk/Uddannelser/Folkeskolen/ Laering-og-laeringsmiljoe/Den-aabneskole, besøgt 19.11.2015)"

Betegnelsen er et beskrivende appellativ og bruges på linje med andre af de nye tiltag i folkeskolen, fx inklusion, bevægelse, lektiehjælp og faglig fordybelse, som heller ikke betragtes som navne. De skrives alle med lille. I nogle kommuner har man særlige indsatsområder som har fået navnet Åben Skole – og i disse tilfælde kan det forsvares at skrive Åben Skole med stort når man omtaler den særlige indsats.

  1. Svaret er givet af en nuværende eller tidligere ansat ved Dansk Sprognævn i forbindelse med nævnets svartjeneste. Ældre svar er opdateret så de overholder den gældende retskrivning. Redigeret til sproget.dk 07.12.2016 af Ida Elisabeth Mørch.