Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Svar fra Sprognævnet Dalle Valle, Dallevalle, Daells Varehus
 

Dalle Valle, Dallevalle, Daells Varehus

Hvornår begyndte man at kalde Daells Varehus for Dalle Valle?
af Jørgen Nørby Jensen, Dansk Sprognævns svarbase, 20.11.2015.

SpørgsmålstegnSpørgsmål:

Hvornår begyndte man at kalde Daells Varehus for Dalle Valle?

UdråbstegnSvar:

Daells Varehus lå i Nørregade i København fra 1912 til det lukkede i 1999 og blev i folkemunde ofte kaldt Dalle Valle (eller Dallevalle). Daells Varehus havde sin storhedstid i 1970'erne, og i perioder var mere end hver anden husstand i Danmark faste modtagere af varehusets postordrekatalog. Siden 2007 har Dalle Valle også været navnet på en café.

Hvor længe man har brugt Dalle Valle om Daells Varehus, er svært at svare på. Udtrykket er vistnok kun med i en enkelt ordbog, nemlig "Slangordbogen. Dansk slang og dagligsprog", der blev udgivet som app i 2012, men her står der ikke noget om udtrykkets alder. De ældste skriftsproglige eksempler vi har kunnet finde, er fra begyndelsen af 1980’erne, fx: "Hvornår er jeg gået fra Dalle-Valle uden at købe noget?" (Sara Kordon: Måneder uden dage, 1982) og ".. jeg tror ikke, at jeg kommer i Dalle Valle mere" (Ekstra Bladet, 23.8.1985). I talesproget er udtrykket dog med stor sandsynlighed ældre, men det kan vi desværre ikke dokumentere. En af de ansatte i Dansk Sprognævn kan dog med sikkerhed huske udtrykket fra begyndelsen af 1970’erne.

I Daells Varehus var varerne billige, og det var derfor ikke oprindelig et sted ”fine” folk kom. Men det ændrede sig i løbet af 1960’erne, og vi gætter derfor på at det også er i den periode at det kærlige kælenavn Dalle Valle opstår, dvs. omkring 1965. Nærmere kan vi desværre ikke komme det.

  1. Svaret er givet af en nuværende eller tidligere ansat ved Dansk Sprognævn i forbindelse med nævnets svartjeneste. Ældre svar er opdateret så de overholder den gældende retskrivning. Redigeret til sproget.dk 14.06.2016 af Margrethe Heidemann Andersen.