Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Svar fra Sprognævnet stakeholder, stakeholders, stakeholdere
 

stakeholder, stakeholders, stakeholdere

Hvordan bøjer man ordet stakeholder på dansk? Er det med eller uden -s i flertal? Og hvad med bestemt form flertal?
af Jørgen Nørby Jensen, Dansk Sprognævns svarbase, 08.09.2015.

SpørgsmålstegnSpørgsmål:

Hvordan bøjer man ordet stakeholder på dansk? Er det med eller uden -s i flertal? Og hvad med bestemt form flertal?

UdråbstegnSvar:

Hvis ordet skulle med i Retskrivningsordbogen, ville der formodentlig blive valgfrihed mellem stakeholders og stakeholdere i ubestemt flertal:

  1. stakeholder sb., -en, -e el. -s, -ne

I den faktiske sprogbrug bruges begge former, omend stakeholders står stærkest. Ved begge former, altså også den med -s i ubestemt flertal, bruges endelsen -erne i bestemt flertal. I Retskrivningsordbogen kendes mønsteret således fra fx disse ord:

  1. bulkcarrier sb., -en, -s, -ne

  2. jalapeno sb., -en, -s, -erne

  3. godfather sb., -en, -s, -ne

  4. makeover sb., -en, -s, -ne

Disse læses sådan at selvom man fx har makeovers med -s, er man ikke tvunget til at have s'et med i makeoverne. En form på -s i ubestemt flertal umuliggør således ikke nødvendigvis endelsen -erne i bestemt flertal – selvom det dog oftest vil være tilfældet (bandsbandene, eventseventene, freaksfreakene, jointsjointene, trendstrendene osv.). Og derfor er stakeholderne også en uproblematisk form i bestemt flertal selvom man bøjer den ubestemte form i flertal med -s.

  1. Svaret er givet af en nuværende eller tidligere ansat ved Dansk Sprognævn i forbindelse med nævnets svartjeneste. Ældre svar er opdateret så de overholder den gældende retskrivning. Redigeret til sproget.dk 16.12.2016.