Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Svar fra Sprognævnet jakker og frakker
 

jakker og frakker

Hvad er forskellen på frakker og jakker?
Dansk Sprognævns svarbase, 27.02.2015.

SpørgsmålstegnSpørgsmål:

Hvad er forskellen på frakker og jakker?

UdråbstegnSvar:

Hvis man spørger folk omkring sig, vil mange nok sige at en frakke er længere end en jakke, og så ikke mere. De fleste tænker heller ikke over hvilken de bruger hvornår, for alle ved at de begge er en varm beklædningsgenstand.

Frakke var det mest almindelige ord i gamle dage. Det er ifølge Ordbog over det danske Sprog (på http://ordnet.dk/ods) en overklædningsgenstand af tykt stof der lukker til foran og gerne går til længere end knæene. Ordet jakke betegner ifølge Ordbog over det danske Sprog mest en cardigan eller den slags jakke man har til jakkesæt, og er desuden også nyere end frakke.

Modemagasiner og lignende benytter ofte samme betegnelse for frakke som Ordbog over det danske Sprog, nemlig at den er lang, lavet af tungt stof, har en krave og gerne knappes foran. Betegnelsen ses også som et mere fornemt synonym for jakke som mere er en form for fællesbetegnelse for alle overklædningsdele, hvad enten det er en vinterjakke, en militærjakke eller en frakke. Selvom jakke nu er en overkategori, kan man stadig godt sige vinterfrakke eller sommerfrakke.

  1. Svaret er givet af en nuværende eller tidligere ansat ved Dansk Sprognævn i forbindelse med nævnets svartjeneste. Ældre svar er opdateret så de overholder den gældende retskrivning. Redigeret til sproget.dk 23.03.2015 af Eva Skafte Jensen.