Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Svar fra Sprognævnet at have det stramt med noget
 

at have det stramt med noget

Jeg har i den senere tid hørt flere og flere – især unge mennesker – sige at de har det "stramt" med noget. Det betyder noget i retning af at de har det dårligt med noget, men jeg kender faktisk ikke denne brug af "stram". Er den ny?
af Margrethe Heidemann Andersen, Nyt fra Sprognævnet, 2014/3, 01.09.2014.

SpørgsmålstegnSpørgsmål:

Jeg har i den senere tid hørt flere og flere – især unge mennesker – sige at de har det "stramt" med noget. Det betyder noget i retning af at de har det dårligt med noget, men jeg kender faktisk ikke denne brug af "stram". Er den ny?

UdråbstegnSvar:

Ja, det er formentlig tale om en nyere brug af "stram". Det er velkendt at man kan have en stram økonomi, og det er heller ikke unormalt at man kan tale om at have det stramt i betydningen ’være økonomisk presset’ som i dette eksempel fra Lokalavisen.dk 22.11.2011: "Julemærkehjemmet har det stramt". Ifølge Ordbog over det danske Sprog (på ordnet.dk) kunne man tidligere også bruge "stram" i betydningen 'meget slem, meget skrap' som i "en stram tur", og i dag kender vi stadigvæk "en stram lugt". Herfra er der ikke så langt igen til betydningen 'have det dårligt' (med nogen eller noget). Det ældste belæg på denne brug af "stram" som jeg har kunnet finde, er fra 2005. Det stammer fra teksten til en sang som en indsat i Vridsløselille har skrevet, og citatet lyder: "… og min familie er ked, nedtur, har det stramt, jeg tror jeg går ned" (Arbejderen.dk 23.2.2005). Det kan ikke afvises at "har det stramt" her hentyder til økonomiske problemer, men konteksten tyder på at det henviser til at den indsatte har det dårligt (har nedtur). Et mere entydigt eksempel stammer fra Urban 14.12.2011 og lyder: "Hvert eneste år specielt op til jul så blæser medierne utroskaben op, og det er sygt. Det er virkelig benzin på bålet for de stakler, som i forvejen har det stramt med at sende deres elskede til julefrokost". Udtrykket kan tilsyneladende også bruges i mere tekniske sammenhænge som i citatet her: "det er faktisk kun, hvis man har det stramt med Samsungs lidt plastic-agtige design, at man ikke bør gøre Samsung Galaxy S3 til sin nye smartphone" (BT 8.8.2012). Udtrykket kan formentlig varieres; i hvert fald viser det sidste citat jeg her vil nævne, at man også kan tale om at noget "er stramt": "Jeg håber virkelig ikke, at han kommer ind, det ville være stramt, og så bliver der krig" (MX.dk 6.1.2014).

  1. Svaret er givet af en nuværende eller tidligere ansat ved Dansk Sprognævn i forbindelse med nævnets svartjeneste. Ældre svar er opdateret så de overholder den gældende retskrivning. Redigeret til sproget.dk 04.03.2015.