Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Svar fra Sprognævnet potager
 

potager

Hvordan udtales ordet potager (der betyder 'lille køkkenhave'), hvor stammer det fra, og bruges det stadig?
af Eva Skafte Jensen, Dansk Sprognævns svarbase, 22.04.2014.

SpørgsmålstegnSpørgsmål:

Hvordan udtales ordet potager (der betyder 'lille køkkenhave'), hvor stammer det fra, og bruges det stadig?

UdråbstegnSvar:

Der er formentlig tale om et nyere fransk låneord. I Danmark udtales det først og fremmest som på långiversproget, altså fransk, dvs. med sidste stavelse udtalt trykstærkt, med 'blødt' g og tydelig e-lyd (så det rimer på sidste stavelse i et ord som papmaché). Dette forhindrer dog ikke at der også kan være en mere dansk udtale ved siden af den franske, altså en udtale hvor pot- udtales som i pot og pande og -ager udtales som ager i tværager. Denne udtale vil dog formentlig være mere sjælden end den franske.

Ordet er ikke med i nogen af de store nationale ordbøger som Den Danske Ordbog og Ordbog over det Danske Sprog (som begge kan findes via linket ordnet.dk) og ej heller i den kommercielle ordbog kaldet Ordbogen.com. Det er heller ikke med i Retskrivningsordbogen. Ordet er heller ikke med i traditionelle trykte opslagsværker om botanik og havebrug. Til gengæld dukker ordet forholdsvis hyppigt op ved søgninger på internettet, hvilket kunne tyde på at ordet er forholdsvis nyt i dansk sammenhæng. Af siderne på internettet fremgår det ganske rigtigt at ordet betyder ’lille køkkenhave’, og også at det formodentlig stammer fra fransk.

  1. Svaret er givet af en nuværende eller tidligere ansat ved Dansk Sprognævn i forbindelse med nævnets svartjeneste. Ældre svar er opdateret så de overholder den gældende retskrivning. Redigeret til sproget.dk 11.12.2014 af Margrethe Heidemann Andersen.