Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Svar fra Sprognævnet vy eller vue?
 

vy eller vue?

Jeg har til min overraskelse opdaget at ordet vue (altså ’udsigt’) også kan skrives vy. Er det nogen særlig almindelig stavemåde?
af Margrethe Heidemann Andersen, Nyt fra Sprognævnet, 2013/4, 01.12.2013.

SpørgsmålstegnSpørgsmål:

Jeg har til min overraskelse opdaget at ordet vue (altså ’udsigt’) også kan skrives vy. Er det nogen særlig almindelig stavemåde?

UdråbstegnSvar:

Nej, det er det ikke, men der er tale om en forholdsvist gammel dansk stavemåde af det franske ord vue. Ordet er første gang med i Saabys Retskrivningsordbog, 7. udgave, 1918, med stavemåderne vu eller vy. Disse to stavemåder bibeholdes indtil den første udgave af Retskrivningsordbogen udkom i 1955, hvor ordet staves vue (altså som på fransk) eller vy.

I Den Danske Netordbog på ordbogen.com kan man under opslagsordet vy læse at denne stavemåde ikke anbefales, og at man i stedet rådes til at bruge vue. Det er et tydeligt tegn på at stavemåden vy ikke er særligt udbredt i dansk, og det bekræftes da også af en søgning på Infomedia i august 2013: Her får et vue 1941 hits, mens et vy kun får 7 hits.

Når begge stavemåder alligevel findes i Retskrivningsordbogen, skyldes det at man har ønsket at beholde en gammel fordanskning som vy i retskrivningen, også selvom den tilsyneladende kun sjældent bruges. I øvrigt ser det ud til at man ofte bruger det engelske ord view i betydningen ’udsigt’ som i dette citat fra Politiken 20.7.1993: ”Bakketoppen midt i dalen tilbyder et view udover et panorama af besynderlige bjergformationer, der omkranser en frodig dal-eng bevokset med Californiske red-pines”. Dette ord findes dog indtil videre kun i fremmedordbøgerne.

  1. Svaret er givet af en nuværende eller tidligere ansat ved Dansk Sprognævn i forbindelse med nævnets svartjeneste. Ældre svar er opdateret så de overholder den gældende retskrivning. Redigeret til sproget.dk 28.04.2015.