Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Svar fra Sprognævnet indtag el. indtagelse
 

indtag el. indtagelse

Hvad forskel er der på indtagelse og indtag af mad og medicin?
af Margrethe Heidemann Andersen, Dansk Sprognævns svarbase, 25.02.2013.

SpørgsmålstegnSpørgsmål:

Hvad forskel er der på indtagelse og indtag af mad og medicin?

UdråbstegnSvar:

Begge ord er optaget i Retskrivningsordbogen, 4. udg., 2012. Ordet indtag er desuden defineret i Politikens Nudansk Ordbog med Etymologi 2010 som ’det at indtage noget gennem munden; også om den mængde der indtages = INDTAGELSE’. Der er givet eksemplerne indtag af frugt og grønt og et årligt indtag på 1.000 mikrogram A-vitamin. Ordet indtagelse, der er dannet efter traditionelle orddannelsesprincipper, er ikke optaget som selvstændigt opslagsord, formentlig bl.a. af denne grund. Det finder man til gengæld i Ordbog over det Danske Sprog, bd. 9, 1927, som verbalsubstantiv til verbet indtage i betydningen 'spise, drikke, tage til sig', bl.a. i brugen om mad, medicin o.l.

Du kan læse mere om indtag og indtagelse i Nyt fra Sprognævnet 1999/3. (http://www.dsn.dk/nyt/nyt-fra-sprognaevnet/1999-3.pdf)

  1. Svaret er givet af en nuværende eller tidligere ansat ved Dansk Sprognævn i forbindelse med nævnets svartjeneste. Ældre svar er opdateret så de overholder den gældende retskrivning. Redigeret til sproget.dk 10.05.2013 af Ida Elisabeth Mørch.