Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Svar fra Sprognævnet Dalai Lama eller dalai lama?
 

Dalai Lama eller dalai lama?

Skal dalai lama skrives med stort begyndelsesbogstav: Dalai Lama el. dalai lama?
Nyt fra Sprognævnet, 2012/2, 01.06.2012.

SpørgsmålstegnSpørgsmål:

Skal dalai lama skrives med stort begyndelsesbogstav: Dalai Lama el. dalai lama?

UdråbstegnSvar:

Sprognævnet anbefaler at dalai lama skrives med småt når det bruges appellativisk, dvs. som titel, fx Den nuværende dalai lama hedder Tenzin Gyatso.

Dalai lama bruges dog ofte med tydelig navnekarakter og skrives i sådanne tilfælde med stort, fx ”Et af de seneste billeder af Vaclav Havel er fra den 10. december, hvor han mødte Dalai Lama i Prag” (VejleAmtsFolkeblad. dk, 19.12.2011).

Ordet lama betyder ifølge Den Danske Ordbog (www.ordnet.dk/ddo) ’fuldt indviet buddhistisk munk i det tibetanske klosterhierarki’, og ordbogens eksempel er: ”Han mødte lamaerne, læremestrene inden for tibetansk buddhisme”. Ifølge Den Store Danske Encyklopædi (bind 4, 1996) er ordet dalai mongolsk; det betyder ’hav’, i denne sammenhæng ’visdommens hav’. Dalai lama er leder af den tibetanske buddhisme.

  1. Svaret er givet af en nuværende eller tidligere ansat ved Dansk Sprognævn i forbindelse med nævnets svartjeneste. Ældre svar er opdateret så de overholder den gældende retskrivning. Redigeret til sproget.dk 17.02.2015.