Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Svar fra Sprognævnet indikation for/på/af noget
 

indikation for/på/af noget

Er noget en indikation for, på eller af noget andet?
af Rikke Dybdahl Harpsøe, Nyt fra Sprognævnet, 2008/2, 01.06.2008.

SpørgsmålstegnSpørgsmål:

Er noget en indikation for, eller af noget andet?

UdråbstegnSvar:

Der er mulighed for at bruge alle tre præpositioner. Ifølge Nudansk Ordbog med etymologi, 3. udg., 2005, optræder indikation i konstruktioner som "indikation på el. af noget" i betydningen ‘en omstændighed som tyder på noget‘. Ifølge Den Danske Ordbog, bd. 3, 2004, optræder ordet både med præpositionerne af, og for i betydningen ‘tegn el. oplysning der tyder på noget bestemt‘. Ordbog over det danske Sprog, Supplement, bd. 4, 2001, har betydningen ‘omstændighed som tyder på noget; fingerpeg‘ med eksemplet "forbrugerne (kan ikke) bedømme kvaliteten og .. tager prisen som indikation af denne".

En søgning i artikeldatabasen Infomedia (www.infomedia.dk) viser at præpositionen af bruges 740 gange mens og for bruges henholdsvis 624 og 294 gange i danske avisartikler i perioden april 2007 – april 2008, fx"For det er bekymrende, at vi efter snart en uges søgning ikke har fået en eneste brugbar indikation af, hvad der er sket med ham. (Nyhedsavisen, 5.4.2008.)" "World Cup Finalen i Holland vil give en indikation på, hvad vi kan forvente under dressurkonkurrencen til OL. (Politiken, 23.3.2008.)" " Det er vores absolutte højsæson, og hvis vi tager messerne som indikation for markedet, så bliver der fuld skrue på. (B.T., 5.4.2008)"

Betydningen er den samme hvad enten man benytter den ene eller den anden præposition; dog synes der at være en tendens til at af bruges når det der indikeres, er noget der ligger i fortiden, altså er noget der har fundet sted, mens og for bruges når det der indikeres, enten ligger ude i fremtiden og altså endnu ikke har fundet sted, eller er noget i nutiden. Det kan blandt andet ses af eksemplerne der er givet i ordbøgerne: Nudansk Ordbog med etymologi har "Det stigende forbrug er en indikation af at krisen er overvundet" modsat Den Danske Ordbog, der har "jeg tror vi står over for et opsving. Det ser vi mange indikationer på, ikke mindst hos vores kunder". Men dette skal ikke ses som at man ikke kan benytte de andre præpositioner i de nævnte tilfælde; det er blot en observeret tendens.

  1. Svaret er givet af en nuværende eller tidligere ansat ved Dansk Sprognævn i forbindelse med nævnets svartjeneste. Ældre svar er opdateret så de overholder den gældende retskrivning. Redigeret til sproget.dk 21.04.2015.