Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Svar fra Sprognævnet hun ser ked ud af det
 

hun ser ked ud af det

Jeg hører ustandselig sætninger af typen hun ser ked ud af det. Men logisk set bør det vel være hun ser ked af det ud?
af Jørgen Nørby Jensen, Nyt fra Sprognævnet, 2008/4, 01.12.2008.

SpørgsmålstegnSpørgsmål:

Jeg hører ustandselig sætninger af typen hun ser ked ud af det. Men logisk set bør det vel være hun ser ked af det ud?

UdråbstegnSvar:

Ordforbindelsen ked af det udgør en fast enhed med betydningen ’ulykkelig el. nedtrykt pga. modgang, skuffelse el. sorg’ (Den Danske Ordbog, bd. 3, 2004). Ordforbindelsen se ’ud (med tryk på ud) bruges ifølge samme ordbog (bd. 5, 2005) i betydningen ’være udstyret med bestemte egenskaber (i det ydre); fremstå’, fx hun ser godt ud, det ser sådan ud, hun ser bedrøvet ud, han ser glad ud osv. Og på samme måde kan man altså umiddelbart konstruere sætningen hun ser ked af det ud. Formelt set er der tale om en helt korrekt udtryksmåde. Problemet er bare at den på de fleste sprogbrugere nok virker meget unaturlig, og det er formodentlig grunden til at ud ofte flyttes hen lige efter det egentlige adjektiv i forbindelsen, altså ked: Hun ser ked ud af det.

Uddybning:

Ordforbindelsen se ked ud af det er ikke af ny dato. Den er nævnt i Ordbog over det danske Sprog fra 1928 (bd. 10) hvor den betegnes som ”dagligdags sprog”, og i perioden 1953-1992 var den i Nudansk Ordbog forsynet med kommentaren ”spøgende”. Denne karakteristik gælder næppe længere, og siden 1996 har man i Nudansk Ordbog under opslagsordet ked kunnet finde eksemplet du ser så ked ud af det, hvad er der i vejen? uden kommentarer eller stilmarkører. I Den Danske Ordbog (bd. 3., 2004) er konstruktionen se ked ud af det ligeledes nævnt uden bemærkninger.

Hverken i talesproget eller i skriftsproget mener vi der er grund til undgå sætninger af typen hun ser ked ud af det. Hvis man helt vil være på den sikre side, kan man selvfølgelig bruge en omskrivning, fx hun ser ud til at være ked af det.

  1. Svaret er givet af en nuværende eller tidligere ansat ved Dansk Sprognævn i forbindelse med nævnets svartjeneste. Ældre svar er opdateret så de overholder den gældende retskrivning. Redigeret til sproget.dk 05.12.2014.