Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Svar fra Sprognævnet lyselilla eller lyslilla
 

lyselilla eller lyslilla

Hvorfor hedder det lyslilla når alle andre farver har lyse-, fx lyseblå, lysegrøn?
af Margrethe Heidemann Andersen, Dansk Sprognævns svarbase, 05.10.2011.

SpørgsmålstegnSpørgsmål:

Hvorfor hedder det lyslilla når alle andre farver har lyse-, fx lyseblå, lysegrøn?

UdråbstegnSvar:

I Ordbog over det Danske Sprog (ordnet.dk/ods) kan man under opslagsordet lyse læse følgende: "især i betegnelser for farvenuancer; som regel findes baade former med lys- og lyse-, af hvilke de første især tilhører bogsprog eller fagligt sprog, medens talesproget anvender de sidste". Det hedder derfor fx lysblå og lysbrun i fagsproget, men lyseblå og lysebrun i almensproget (se også Retskrivningsordbogen, 4. udg., 2012).

Efter disse regler burde det hedde lyselilla og ikke lyslilla i almensproget, hvilket jo som bekendt ikke er tilfældet.

Derimod ser det ud til at begge former eksisterer i almensproget, dog med en lille overvægt til lyslilla. At lyslilla ikke følger hovedreglen, kan tænkes at hænge sammen med at der er mere end én stavelse i lilla, men vi ved det ikke.

I øvrigt hedder det også ifølge Retskrivningsordbogen mørkeblå og mørkebrun men mørklilla (der altså igen bryder mønstret), men her er der en overvægt til mørkelilla på Google.

  1. Svaret er givet af en nuværende eller tidligere ansat ved Dansk Sprognævn i forbindelse med nævnets svartjeneste. Ældre svar er opdateret så de overholder den gældende retskrivning. Redigeret til sproget.dk 10.05.2013 af Ida Elisabeth Mørch.