Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Svar fra Sprognævnet komma eller og i opremsning
 

komma eller og i opremsning

Kan man i opremsning med kommaer godt afbryde led med "og" eller "samt" imellem, fx:"Det betyder at studierne først og fremmest består af en række fagligt orienterede sprogområder, som.f.eks. handelskorrespondance, økonomisk/merkantilt sprog og teknisk og juridisk sprog" "som specialister, kan vi tilbyde vore aftagere' (salgsorganisationen samt landmænd og entreprenører)"?
Dansk Sprognævns svarbase, 16.02.1984.

SpørgsmålstegnSpørgsmål:

Kan man i opremsning med kommaer godt afbryde led med "og" eller "samt" imellem, fx:

"Det betyder at studierne først og fremmest består af en række fagligt orienterede sprogområder, som.f.eks. handelskorrespondance, økonomisk/merkantilt sprog og teknisk og juridisk sprog"

"som specialister, kan vi tilbyde vore aftagere' (salgsorganisationen samt landmænd og entreprenører)"?

UdråbstegnSvar:

Det er rigtigt at man ved opremsning normalt kun skriver og foran det sidste led, mens man sætter komma mellem de andre led. Men der er ikke spor i vejen for at man erstatter et opremsningskomma med et samt eller og. På den måde kan man få de enkelte led til at stå med en større vægt eller selvstændighed end hvis der kun var brugt komma. Eller man kan, som eksemplerne viser, markere grupperinger inden for det man remser op.

Hvad angår de to eksempler synes vi at begge er i orden. Vi vil endog mene at det ville være uheldigt hvis man i det første eksempel erstattede det næstsidste og og i stedet skrev: "… som f.eks. handelskorrespondance, økonomisk/merkantilt sprog, teknisk og juridisk sprog". Her indgår jo nemlig teknisk og juridisk sprog som en helhed i modsætning til hvis man havde skrevet teknisk sprog og juridisk sprog. Havde man derimod valgt en formulering som den sidstnævnte ville det have været rimeligt at stryge og'et foran teknisk: "... som f.eks. handelskorrespondance, økonomisk/merkantilt sprog, teknisk sprog og juridisk sprog."

Ved at bruge samt i det andet eksempel har De, som De selv er opmærksom på, vist at parentesens indhold er opdelt i to hovedgrupper, nemlig på den ene side salgsorganisationen og på den anden side landmændene og entreprenørerne. Hvis det var det der var hensigten med Deres formulering, er der altså intet at indvende mod den.

  1. Svaret er givet af en nuværende eller tidligere ansat ved Dansk Sprognævn i forbindelse med nævnets svartjeneste. Ældre svar er opdateret så de overholder den gældende retskrivning. Redigeret til sproget.dk 25.10.2011 af Ida Elisabeth Mørch.