Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Svar fra Sprognævnet en eller et battle
 

en eller et battle

Battle er en dyst inden for hiphopmusik, men hedder det en eller et battle?
af Ida Elisabeth Mørch, Nyt fra Sprognævnet, 2010/2, 01.06.2010.

SpørgsmålstegnSpørgsmål:

Battle er en dyst inden for hiphopmusik, men hedder det en eller et battle?

UdråbstegnSvar:

I sprogbrugen er genus for ordet battle tilsyneladende ikke lagt fast endnu. I avisdatabasen Infomedia finder man inden for perioden okt. 2007-okt. 2009 37 artikler med battlen og 47 med battlet (nogle af disse er dog verbalformen, fx vi har battlet).

Et battle eller enbattle er opstået som en konkurrence inden for hiphopmusik hvor to band dyster om at levere det bedste show. I følgende citat er ordet brugt om en tilsvarende dyst inden for rockmusik:"Battlen bistås af en ”ring announcer” - Luther Thomas. Når de to kampklare bands er introduceret, og der er råbt ”ready to rumble”, går battlen i gang. (BT.dk 8.7.2009)"

Battle bruges også inden for teaterverdenen, og følgende citat drejer sig om forberedelser til "Teaterbattle 2009":"På workshoppen var der oplæg, gruppearbejde, gulvøvelser og en masse dans. Alle kunne deltage og det benyttede altså over 45 unge sig af. (…)”Det mest spændende har været at møde nye mennesker, som man kan mærke har været igennem det samme som en selv,” siger Randi Fynbo Nielsen, der havde taget turen helt fra Horsens. Hun tilføjede. Nu glæder vi os til selve battlet. (Dgo.dk (Det Grønne Område), 18.9.2009)"

Når et nyt ord får genus, er det hyppigste valg fælleskøn. Valget af genus foregår som regel ubevidst, men påvirkes af hvad man synes lyder godt. Desuden kan valget påvirkes af hvilket etableret dansk ord man kunne bruge i stedet. Hvis man således tænker på en dyst, kamp, eller konkurrence som dansk pendant, passer det udmærket med en battle. Hvis man derimod tænker på et slag som dansk pendant, foretrækker man måske et battle.

  1. Svaret er givet af en nuværende eller tidligere ansat ved Dansk Sprognævn i forbindelse med nævnets svartjeneste. Ældre svar er opdateret så de overholder den gældende retskrivning. Redigeret til sproget.dk 18.12.2014.