Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Svar fra Sprognævnet hovedstadsområdet eller Hovedstadsområdet
 

hovedstadsområdet eller Hovedstadsområdet

Skal man bruge stort eller lille begyndelsesbogstav i hovedstadsområdet og trekantsområdet og lignende?
Dansk Sprognævns svarbase, 23.07.2003.

SpørgsmålstegnSpørgsmål:

Skal man bruge stort eller lille begyndelsesbogstav i hovedstadsområdet og trekantsområdet og lignende?

UdråbstegnSvar:

Det kommer an på om de anvendes som proprier (egennavne) eller appellativer (fællesnavne). En af de vigtige forskelle er om betegnelsen er beskrivende eller ej. Ordet Jørgen er ikke beskrivende; ordet ko er derimod. Derfor er Jørgen et proprium og skrives med stort, mens ko er et appellativ og skrives med lille. Ordet bjørn/Bjørn kan derimod anvendes på begge måder og skrives med stort eller lille afhængigt af anvendelsen.

Både hovedstadsområdet og trekantsområdet kan anvendes beskrivende, nemlig om ’området omkring hovedstaden’ og ’det trekantede område’, og så skrives de med lille. Det springende punkt er om de også kan anvendes som navne. Det kan ordet hovedstadsområdet næppe, for det identificerer et bestemt område af landet ved hjælp af en beskrivelse. Det gør Trekantsområdet anvendt om Kolding-Vejle-Fredericia-området ikke, for hvis det var beskrivende, ville det også kunne anvendes om andre områder (fx Holbæk-Nykøbing-Kalundborg-området, Tømmerup-Ubberup-Spangsbro-området eller København-Oslo-Stockholm-området), men det anvendes normalt kun om netop Kolding-Vejle-Fredericia-området. Derfor kan det skrives med stort begyndelsesbogstav.

  1. Svaret er givet af en nuværende eller tidligere ansat ved Dansk Sprognævn i forbindelse med nævnets svartjeneste. Ældre svar er opdateret så de overholder den gældende retskrivning. Redigeret til sproget.dk 01.12.2016 af Eva Skafte Jensen.