Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Svar fra Sprognævnet slip let-pande
 

slip let-pande

Hvordan skrives slip let-pande?
af Ida Elisabeth Mørch, Dansk Sprognævns svarbase, 16.11.2007.

SpørgsmålstegnSpørgsmål:

Hvordan skrives slip let-pande?

UdråbstegnSvar:

Det skrives med en bindestreg mellem let og pande, altså slip let-pande.

Slip let er en ordforbindelse som skrives i to ord fordi den udtales trykmæssigt som andre forbindelser i to ord, fx gå ned, stå op. Når man danner en sammensætning med en ordforbindelse i to ord, sætter man efter reglerne i Retskrivningsordbogens § 57,7 om gruppesammensætning en bindestreg mellem sammensætningens to led, nemlig slip let som det ene og pande som det andet.

Andre tilsvarende eksempler er au pair-pige, kalkun-cordon bleu (bemærk at det her er sidste led i sammensætningen der består af to ord, nemlig cordon bleu).

Ifølge Retskrivningsordbogens 4. udgave fra 2012 kan man desuden sætte bindestreg mellem alle ord, fx bagt-i-dag-sortiment. Det samme er tilfældet i lejlighedsvise sammensætninger, fx det-vil-jeg-ikke-finde-mig-i-attitude. Man må således også skrive slip-let-pande.

Uddybning:

  1. Svaret er givet af en nuværende eller tidligere ansat ved Dansk Sprognævn i forbindelse med nævnets svartjeneste. Ældre svar er opdateret så de overholder den gældende retskrivning. Redigeret til sproget.dk 18.12.2017 af Eva Skafte Jensen.