Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Svar fra Sprognævnet russisk roulet
 

russisk roulet

Hvor gammelt er udtrykket russisk roulet, og hvad kommer det af?
Nyt fra Sprognævnet, 1987/1, 01.03.1987.

SpørgsmålstegnSpørgsmål:

Hvor gammelt er udtrykket russisk roulet, og hvad kommer det af?

UdråbstegnSvar:

Ordforbindelsen russisk roulet eller russisk roulette må i talesprog mindst gå tilbage til 1950'erne. Det ældste trykte citat med Ordforbindelsen i Sprognævnets samling er B. Kjærulff Nielsen: Engelsk-dansk ordbog, 1964, under Russian roulette. Oversættelsen er »russisk rulet«, og allerede det at den er sat i citationstegn viser at ordbogsredaktøren har opfattet udtrykket som nyt. Desuden har han ment at måtte forklare dets betydning; det sker i en kantet parentes: [tromlen på revolver ladet med én kugle snurres rundt; r. rettes mod éns eget hoved, og der trykkes af]. I al fald siden 1970'erne har ordforbindelsen også kunnet bruges billedligt, om hvad der helt og holdent overlades til tilfældet, i lighed med hasardspil.

Oprindelsen til udtrykket ved vi desværre ikke noget bestemt om. Det bruges også på andre sprog, således norsk, engelsk, tysk og fransk, men ikke på russisk. Det ældste eksempel som kendes fra engelsk, giver måske et fingerpeg om ordforbindelsens oprindelse. Eksemplet er fra et ugeblad i 1937, og der tales der om russiske officerer i Rumænien omkring 1917. Måske kan læserne af Nyt fra Sprognævnet hjælpe os, også med oplysninger om hvor gammelt udtrykket er.

  1. Svaret er givet af en nuværende eller tidligere ansat ved Dansk Sprognævn i forbindelse med nævnets svartjeneste. Ældre svar er opdateret så de overholder den gældende retskrivning. Redigeret til sproget.dk 28.04.2015.