Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Svar fra Sprognævnet forkortelser for foreninger
 

forkortelser for foreninger

Hvordan mener Sprognævnet at man bør forkorte haveforening, grundejerforening og ejerforening? Grundejerforening har jeg fx set forkortet grf., GF og G/F. Jeg må indrømme at jeg ikke ser logikken i G/F.
af Marianne Rathje, Nyt fra Sprognævnet, 2003/3, 01.09.2003.

SpørgsmålstegnSpørgsmål:

Hvordan mener Sprognævnet at man bør forkorte haveforening, grundejerforening og ejerforening? Grundejerforening har jeg fx set forkortet grf., GF og G/F. Jeg må indrømme at jeg ikke ser logikken i G/F.

UdråbstegnSvar:

Når man forkorter et ord, skal man først og fremmest være sikker på at forkortelsen bliver forstået af dem man henvender sig til. Hvis man følger denne regel, kan man i princippet forkorte som man vil. Sprognævnet anbefaler forkortelser i Retskrivningsordbogen og i Sprognævnets forkortelsesbog, Forkortelser i hverdagen, 1988. Der er en ny forkortelsesbog fra Sprognævnet på vej.

Haveforeningen forkortes Hf. I Forkortelser i hverdagen forkortes Haveforeningen dog Hf, dvs. uden punktum, men i den nye forkortelsesbog er dette ændret til Hf. med punktum. Når du bare har brug for haveforening i ubestemt form og ikke som del af et proprium (egennavn), kan du blot skrive hf., altså med lille begyndelsesbogstav.

Grundejerforening og ejerforening er ikke med i Sprognævnets forkortelsesbog. Men andelsboligforening kommer med i den nye udgave af forkortelsesbogen, og man kunne forkorte de øvrige ud fra andelsboligforening. Andelsboligforening forkortes enten AB eller A/B. Efter dette princip kunne man forkorte grundejerforening GE eller G/E. Men det er ikke sådan folk forkorter det! Søgninger på internettet viser at grundejerforening forkortes G/F og grf., og da det nok er disse to der vil blive forstået af flest, er det dem vi vil anbefale. GF bruges såvidt vi kan se, kun om ‘gymnastikforening’.

Du undrer dig over "logikken" i skråstregen i G/F, og det gør vi egentlig også! Vi undrede os i hvert fald over skråstregen i andelsboligforening, men vi forestiller os at den er opstået fordi vi har forkortelser som A/S (el. a/s) for aktieselskab og K/S (el. k/s) for kommanditselskab, og man har måske set en indholdsmæssig parallel mellem selskaber og foreninger.

Ejerforening forkortes E/F eller EF, viser vores søgninger - der er dog ikke så mange forekomster af EF, der jo også er en tidligere forkortelse for EU. Så ejerforening vil vi i lighed med grundejerforening anbefale forkortet E/F. Ejf. bruges ikke.

  1. Svaret er givet af en nuværende eller tidligere ansat ved Dansk Sprognævn i forbindelse med nævnets svartjeneste. Ældre svar er opdateret så de overholder den gældende retskrivning. Redigeret til sproget.dk 17.02.2015.