Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Svar fra Sprognævnet omstændelig el. omstændig
 

omstændelig el. omstændig

Jeg og mange andre bruger ordet omstændig, fx i en sætning som det var en noget omstændig procedure. Men i Retskrivningsordbogen kan jeg kun finde omstændelig. Findes ordet omstændig slet ikke?
Nyt fra Sprognævnet, 2005/2, 01.06.2005.

SpørgsmålstegnSpørgsmål:

Jeg og mange andre bruger ordet omstændig, fx i en sætning som det var en noget omstændig procedure. Men i Retskrivningsordbogen kan jeg kun finde omstændelig. Findes ordet omstændig slet ikke?

UdråbstegnSvar:

Jo, ordet omstændig findes, men det har aldrig været med i Retskrivningsordbogen, og det regnes sædvanligvis for en ukorrekt variant af omstændelig. Ifølge Nudansk Ordbog (2001) har omstændelig betydningen ’som har flere enkeltheder med end nødvendigt til formålet = vidtløftig’. Eksemplet er Hans vittigheder er så omstændelige at han selv glemmer pointen. Nudansk Ordbog nævner ikke omstændig, men det gør til gengæld Ordbog over det Danske Sprog i bind 15 fra 1934.

Af ordbogens eksempler kan nævnes "jeg (har) været meest omstændig udi de Sager, som give Kundskab om Landets indvortes Tilstand (Ludvig Holberg: Dannemarks Riges Historie, 1732-35)" .

Uddybning:

Ifølge ODS er omstændig "nu næppe brugelig" i betydningen 'udførlig, detaljeret, vidtløftig' og "sjælden" i betydningen 'indviklet, langvarig, besværlig'. Denne karakteristik har dog næppe gyldighed længere. I Sprognævnets ordsamling er der flere eksempler på omstændig brugt i de ovennævnte betydninger (de ældste fra 1960’erne), og i artikeldatabasen InfoMedia (en stor database med over 9 millioner artikler fra mere end 30 danske aviser, magasiner, fagblade og telegrambureauer) kan man også let finde forekomster, fx

"Der sker for lidt, afsløres for få sandheder, i den lange og omstændige opbygning til Kallevalla-scenen. Vi venter for længe på for lidt (Berlingske Tidende 4.2.1990) "

"Det er selvfølgelig svært at sammenligne to så vidt forskellige produkter, og klart, det er meget omstændigt og tidskrævende at lave en dukkefilm (Politiken 31.8. 1996)"

"Så følger en omstændig redegørelse for, hvor vigtig den rette tørring af pastaen er, og derefter en grundig forklaring om forskellige kogetider for forskellige pastatyper, for lige præcis at opnå den rette konsistens, "al dente" (Jyllands-Posten 25.8.2004)"

Omstændig har gammel hævd i dansk (jf. ovenfor), og formen er ganske hyppig både i skrift og i tale, også blandt gode og sikre sprogbrugere. Man kunne måske overveje at optage omstændig i en kommende udgave af Retskrivningsordbogen ved siden af omstændelig.

  1. Svaret er givet af en nuværende eller tidligere ansat ved Dansk Sprognævn i forbindelse med nævnets svartjeneste. Ældre svar er opdateret så de overholder den gældende retskrivning. Redigeret til sproget.dk 21.04.2015.