Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Svar fra Sprognævnet kongruensbøjning eller ej
 

kongruensbøjning eller ej

Hvilken sætning er rigtig: Parret er fortrøstningsfulde og indstillet på ... eller Parret er fortrøstningsfuldt og indstillet på ...?
Nyt fra Sprognævnet, 2005/4, 01.12.2005.

SpørgsmålstegnSpørgsmål:

Hvilken sætning er rigtig: Parret er fortrøstningsfulde og indstillet på ... eller Parret er fortrøstningsfuldt og indstillet på ...?

UdråbstegnSvar:

Parret er fortrøstningsfuldt og indstillet på ... . er grammatisk helt uangribeligt. "fortrøstningsfuldt og indstillet på ... " er prædikativ (omsagnsled) til subjektet (grundleddet) parret, der er intetkøn. Men det er almindeligt at bruge individuel pluralis (flertal) i stedet for kollektiv singularis (ental) når man tænker på de enkelte personer i stedet for på kollektivet som en enhed, fx Parret er fortrøstningsfulde og indstillede på ... . Nu er der imidlertid den komplikation forbundet med det foreliggende eksempel at fortrøstningsfuld er et almindeligt adjektiv (tillægsord) mens indstillet på er præteritum participium (kort tillægsform), og når det står som prædikativ, specielt i forbindelse med en præposition (et forholdsord), er der en tendens til ikke at kongruensbøje participiet efter subjektet. Man ville sagtens kunne støde på blandingsformen Parret er fortrøstningsfulde og indstillet på ... . Det er dog for vidtgående til at vi vil anbefale denne formulering. I stedet vil vi i dette eksempel foretrække den helt uangribelige form Parret er fortrøstningsfuldt og indstillet på ... .

Uddybning:

  1. Svaret er givet af en nuværende eller tidligere ansat ved Dansk Sprognævn i forbindelse med nævnets svartjeneste. Ældre svar er opdateret så de overholder den gældende retskrivning. Redigeret til sproget.dk 21.04.2015.