Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Svar fra Sprognævnet Bukke Bruse
 

Bukke Bruse

Hvad betyder Bukke Bruse? Er det et navn eller en særlig slags buk?
af Ida Elisabeth Mørch, Nyt fra Sprognævnet, 2006/1, 01.03.2006.

SpørgsmålstegnSpørgsmål:

Hvad betyder Bukke Bruse? Er det et navn eller en særlig slags buk?

UdråbstegnSvar:

Man kan spøgende eller ironisk omtale en person som den store Bukke Bruse og derved karakterisere ham som 'en betydningsfuld eller trampende, buldrende person' (Ordbog over det Danske Sprog. Supplement, bind 2, 1994).

Egentlig er Bukke Bruse navnet på en gedebuk i et norsk folkeeventyr: "Hvem er det, som tramper på min Bro?" skreg Troldet. - "Det er den store Bukken Bruse!" sagde Bukken (Norske Folke- og Huldre-Eventyr 1879). Man kunne derfor tro at Bruse er eller var et hyppigt navn på gedebukke i Norge, ligesom man på dansk har dyrenavne som Mads Gedebuk, Mikkel Ræv og Morten Hare. Imidlertid betød gammelnorsk brusi 'buk', og endnu i dag kan en betydning af bruse være 'en hårdusk over panden' (Norsk Ordbok, Ordbok over det norske folkemålet og det nynorske skriftmålet, bd. 1, 1966). Det er muligvis samme brus vi på dansk har i brushane, en fugl som er karakteristisk ved sin store halskrave.

Bukke Bruse har således oprindeligt betydet 'bukken Buk' eller 'bukken med pandelokken', og derfor kan det ikke siges at være helt parallelt med de typiske danske dyrenavne som Mads Gedebuk m.fl.

Uddybning:

  1. Svaret er givet af en nuværende eller tidligere ansat ved Dansk Sprognævn i forbindelse med nævnets svartjeneste. Ældre svar er opdateret så de overholder den gældende retskrivning. Redigeret til sproget.dk 21.04.2015.