Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Svar fra Sprognævnet vor el. vores
 

vor el. vores

Hedder det altid vore kunder, eller kan man også skrive vores kunder? Og skriver man De eller du til kunderne?
af Ole Ravnholt, Nyt fra Sprognævnet, 2006/1, 01.03.2006.

SpørgsmålstegnSpørgsmål:

Hedder det altid vore kunder, eller kan man også skrive vores kunder? Og skriver man De eller du til kunderne?

UdråbstegnSvar:

Både vor/vort/vore og vores er korrekte, men der er en stilistisk forskel. Vores er stort set enerådende i det talte sprog, og det er også meget udbredt i skriftsprog der ikke er meget højtideligt. Vor er derimod begrænset til formelt skriftsprog - nogle ville måske kalde det stift. Så valget mellem dem afhænger af hvilket billede man ønsker at give af sig selv eller sin virksomhed: Hvis man ønsker at virke formel, distanceret og konservativ, kan man vælge vor, mens vores giver et mere uformelt, imødekommende og moderne indtryk.

Valget hænger sammen med andre stilistiske valg, fx meget tydeligt med valget mellem De og du i tiltale til kunderne. De er konservativt og formelt i forhold til du, men forskellen er mindre end mellem vor og vores. Hvis man siger vor/vort/vore om sig selv, så siger man efter al sandsynlighed De til sine kunder. Og hvis man siger du til kunderne, så siger man efter al sandsynlighed vores om sig selv. Vor og du kan næppe kombineres, men vores og De går fint sammen.

Hvis man vælger at være Des med kunderne, muliggør man altså vor og vores, og hvis man vælger at sige vores om sig selv, muliggør man De og du i tiltale til sine kunder. Man bør dog være konsekvent i sit valg, i hvert fald inden for samme skrivelse. Men man kan godt skifte fra skrivelse til skrivelse, afhængigt af modtageren eller modtagergruppen. Og man skal være opmærksom på at det er de færreste der er i stand til konsekvent at sige vor om sig selv. Hvis man skriver vor om sig selv, bør man vælge De, og hvis man har valgt du, bør man også vælge vores. Hvis man da vil give et nogenlunde sammenhængende indtryk af sig selv.

Uddybning:

  1. Svaret er givet af en nuværende eller tidligere ansat ved Dansk Sprognævn i forbindelse med nævnets svartjeneste. Ældre svar er opdateret så de overholder den gældende retskrivning. Redigeret til sproget.dk 21.04.2015.