Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Svar fra Sprognævnet deltog han på el. i messen
 

deltog han på el. i messen

Hedder det i eller på en messe?
Nyt fra Sprognævnet, 2006/4, 01.12.2006.

SpørgsmålstegnSpørgsmål:

Hedder det i eller på en messe?

UdråbstegnSvar:

Ordet messe har flere betydninger: en religiøs og en verdslig. I Den Danske Ordbog (DDO), bd. 4, 2005, er de to betydninger opført som to forskellige ord. Messe 1 betyder ’gudstjeneste i den katolske kirke (med nadveren som det centrale element og højdepunkt)’; denne betydning har også en musikalsk variant, der har tydelig forbindelse til den første: ’flerstemmigt musikstykke for orkester, kor og solostemmer, komponeret over de af messeteksterne i den katolske kirke der er ens fra søndag til søndag: kyrie, gloria, credo, sanctus (herunder benedictus) og agnus’. Det andet messe betyder ’større, regelmæssigt tilbagevendende udstilling hvor udstillere inden for en bestemt branche viser deres nyeste produkter frem’. Ordbogen henviser til ordet kermesse, der er et ’stort årligt marked eller byfest – opr. i forbindelse med en katolsk årsmesse for en kirkes indvielse’ (DDO, bd. 3, 2004). Ordbogen oplyser at messe 2, historisk er udviklet af messe 1, den katolske gudstjeneste; markedet fandt nemlig ofte sted i forbindelse med kirkehøjtideligheder’ (DDO, bd. 4).

I den verdslige betydning forbindes messe altid med . I handelskredse er udtrykket være på messe ligefrem et fast udtryk. I de kirkelige betydninger vil man oftest høre i eller præpositioner som til og ved, fx "der var megen iørefaldende musik i denne messe ((Dagbladet Ringsted 1986, citeret efter DDO))" , hun deltog i messen påskedag, hun går til messe daglig.

Uddybning:

  1. Svaret er givet af en nuværende eller tidligere ansat ved Dansk Sprognævn i forbindelse med nævnets svartjeneste. Ældre svar er opdateret så de overholder den gældende retskrivning. Redigeret til sproget.dk 12.01.2015 af Ida Elisabeth Mørch.