Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Svar fra Sprognævnet livet er fuldt af stærke oplevelser
 

livet er fuldt af stærke oplevelser

Jeg er stødt på følgende sætning i en reklame: Livet er fuldt af stærke oplevelser. Er det ikke mere rigtigt at sige Livet er fuld af stærke oplevelser, altså uden -t på fuld? Hvad er i øvrigt forskellen på fuld(t) af og fyldt med?
Nyt fra Sprognævnet, 1999/2, 01.06.1999.

SpørgsmålstegnSpørgsmål:

Jeg er stødt på følgende sætning i en reklame: Livet er fuldt af stærke oplevelser. Er det ikke mere rigtigt at sige Livet er fuld af stærke oplevelser, altså uden -tfuld? Hvad er i øvrigt forskellen på fuld(t) af og fyldt med?

UdråbstegnSvar:

Adjektivet (tillægsordet) fuld lægger sig til intetkønsordet liv, og derfor skal fuld bøjes i intetkøn, dvs. at der skal tilføjes et -t. Det er altså korrekt at skrive Livet er fuldt af stærke oplevelser. Når fuld lægger sig til et fælleskønsord skal der ikke -tfuld, fx Reolen er fuld af bøger.

Uddybning:

Der er i talesproget en stigende tendens til at bruge fuld uden -t i intetkøn, især når præpositionen (forholdsordet) af kommer efter. Men det korrekte er altså at bøje adjektivet efter det ord det lægger sig til.

Det er vores indtryk at fuld(t) af og fyldt med normalt bruges i flæng, uden nogen betydningsforskel. Livet er fuldt af stærke oplevelser og Livet er fyldt med stærke oplevelser betyder altså det samme.

  1. Svaret er givet af en nuværende eller tidligere ansat ved Dansk Sprognævn i forbindelse med nævnets svartjeneste. Ældre svar er opdateret så de overholder den gældende retskrivning. Redigeret til sproget.dk 01.12.2014.