Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Svar fra Sprognævnet Vartov
 

Vartov

Hvorfra stammer navnet Vartov?
af Margrethe Heidemann Andersen, Nyt fra Sprognævnet, 1998/4, 01.12.1998.

SpørgsmålstegnSpørgsmål:

Hvorfra stammer navnet Vartov?

UdråbstegnSvar:

Vartov var navnet på en jagtgård ved Strandvejen nord for København i nærheden af det nuværende Tuborg. I 1607 blev jagtgården indrettet til hjem for fattige, gamle mennesker og syge. I 1666 blev dette fattighospital under institutionsnavnet Vartov flyttet til Farvergade, hvor der så i 1722-44 blev opført en trefløjet bygning (med kirke), altså den bygning vi kender i dag. Den nu forældede talemåde: det er den rette vej til Vartov betyder 'det er den sikre vej til fattigdom'.

Navnet Vartov stammer fra den nedertyske imperativ (bydemåde) ware-to, dvs. 'pas på', 'giv agt'. Ifølge Ordbog over det Danske Sprog, bd. 26, 1952, blev ware-to (varto) brugt som jagtråb når jægerne skulle underrettes om at de kunne vente løbende vildt.

Uddybning:

Imperativnavne stammer typisk fra 1600- og 1700-tallet og er ofte navne på kroer eller enlige huse. Kendte navne er Bi-lidt, Sluk-efter og Styrt-om, jf. Bent Jørgensen: Stednavneordbog, 2. udg., 1994.

  1. Svaret er givet af en nuværende eller tidligere ansat ved Dansk Sprognævn i forbindelse med nævnets svartjeneste. Ældre svar er opdateret så de overholder den gældende retskrivning. Redigeret til sproget.dk 30.03.2016 af Ida Elisabeth Mørch.