Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Svar fra Sprognævnet procenttegn og mellemrum
 

procenttegn og mellemrum

Skal procenttegnet stå helt op ad tallet, eller skal der være mellemrum? Mit spørgsmål er altså om man skriver 25% eller 25 %?
af Anita Ågerup Jervelund, Dansk Sprognævns svarbase, 08.05.2006.

SpørgsmålstegnSpørgsmål:

Skal procenttegnet stå helt op ad tallet, eller skal der være mellemrum? Mit spørgsmål er altså om man skriver 25% eller 25 %?

UdråbstegnSvar:

Vi anbefaler mellemrum mellem tallet og procenttegnet: 25 %.

Uddybning:

Der er ingen eksplicit regel om dette i Retskrivningsordbogen, men det fremgår af eksemplerne i ordbogen at vi anbefaler mellemrum (jf. § 60.3 hvor vi angiver eksemplet 15 %). Når man skriver ordet procent i stedet for at bruge procenttegnet, laver man jo også mellemrum mellem tallet og procent. Skrivemåderne 25 % og 25 procent stemmer altså helt overens.

Men det er almindeligt at fx økonomer og bogholdere ikke sætter mellemrum mellem tal og procenttegn, og denne praksis følges normalt på bl.a. handels(høj)skoler og i visse lærebøger. Især i tabelopstillinger kan det være praktisk at udelade mellemrummet.

  1. Svaret er givet af en nuværende eller tidligere ansat ved Dansk Sprognævn i forbindelse med nævnets svartjeneste. Ældre svar er opdateret så de overholder den gældende retskrivning. Redigeret til sproget.dk 12.01.2015 af Ida Elisabeth Mørch.