Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Svar fra Sprognævnet forrige
 

forrige

På min arbejdsplads er vi en del der mener at forrige år er for 2 år siden, andre mener at forrige år er året før det år vi er i. Hvem har ret?
af Anita Ågerup Jervelund, Dansk Sprognævns svarbase, 08.05.2006.

SpørgsmålstegnSpørgsmål:

På min arbejdsplads er vi en del der mener at forrige år er for 2 år siden, andre mener at forrige år er året før det år vi er i. Hvem har ret?

UdråbstegnSvar:

Den uenighed I har, svarer ganske godt til den uenighed der er blandt danske sprogbrugere i det hele taget. Nogle mener at forrige i forbindelsen forrige år betyder sidste år, og andre mener at det betyder det år der går forud for sidste år.

Uddybning:

Ordet forrige er altså ofte dobbelttydigt. Man bør derfor kun bruge det hvis meningen fremgår klart af sammenhængen. I de tilfælde hvor man vil tale om det foregående år, er det tilstrækkeligt klart at bruge udtrykket sidste år. Ordet sidste er nemlig entydigt nok.

Dobbelttydigheden i forrige år bliver desuden ophævet når sidste år lige har været brugt: Sidste år var vi i Grækenland, og forrige år var vi i Spanien. I denne forbindelse er der ikke tvivl om at forrige år er året før sidste år.

I øvrigt har vi et tilsvarende problem med næste. Hvis man siger næste tirsdag, kan det enten være førstkommende tirsdag eller tirsdagen efter den førstkommende. Men næste år kan kun være det førstkommende!

  1. Svaret er givet af en nuværende eller tidligere ansat ved Dansk Sprognævn i forbindelse med nævnets svartjeneste. Ældre svar er opdateret så de overholder den gældende retskrivning. Redigeret til sproget.dk 21.10.2009 af Ida Elisabeth Mørch.