Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Svar fra Sprognævnet ny el. nye
 

ny el. nye

Hedder det den ny lov eller den nye lov?
af Jørgen Nørby Jensen, Dansk Sprognævns svarbase, 08.05.2006.

SpørgsmålstegnSpørgsmål:

Hedder det den ny lov eller den nye lov?

UdråbstegnSvar:

Det kan hedde begge dele.

Uddybning:

I bestemt form singularis (ental) og i pluralis (flertal) er det ved ny (og fri) valgfrit om man vil tilføje -e eller ej (jf. Retskrivningsordbogen 4. udg., 2012 , §28.2). Det kan altså hedde både den ny lov og den nye lov; de ny love og de nye love; den fri vilje og den frie vilje; de fri fugle og de frie fugle.

Der er faktisk tale om en særregel for ny og fri. Adjektiver (tillægsord) der ender på en trykstærk vokal, er nemlig som hovedregel ubøjelige: det ru bræt, den ru planke, den utro ægtemand, pligttro tjenere, hans kry væsen, de ædru teenagere osv.

Valgfriheden mellem skrivemåderne ny og nye har eksisteret siden 1872. Sproghistorisk er de ubøjede former de ældste. I Viggo Saaby: Dansk Retskrivningsordbog fra 1891 nævnes det at det er "mindre naturligt" at skrive nye. Men formen er senere hen blevet ganske almindelig.

  1. Svaret er givet af en nuværende eller tidligere ansat ved Dansk Sprognævn i forbindelse med nævnets svartjeneste. Ældre svar er opdateret så de overholder den gældende retskrivning. Redigeret til sproget.dk 10.05.2013 af Ida Elisabeth Mørch.