Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Svar fra Sprognævnet nogen el. nogle
 

nogen el. nogle

I et manuskript står der: det er der nogle der siger. Er det korrekt, eller skal det være nogen?
af Anita Ågerup Jervelund, Dansk Sprognævns svarbase, 08.05.2006.

SpørgsmålstegnSpørgsmål:

I et manuskript står der: det er der nogle der siger. Er det korrekt, eller skal det være nogen?

UdråbstegnSvar:

Det er korrekt at skrive det er der nogle der siger.

Uddybning:

Ordene nogen og nogle blandes ofte sammen i skriftsproget fordi begge ord normalt udtales "noen".

Nogen og nogle har hver sin betydning. Nogen betyder ‘nogen overhovedet', ‘nogen som helst' (svarende til engelsk any). Nogle betyder ‘et par stykker', ‘visse', ‘en del', ‘enkelte' (svarende til engelsk some).

Men det kan indimellem være svært at afgøre hvilken betydning der er tale om, og derfor kan det være en hjælp at huske på at nogen først og fremmest bruges i nægtende, spørgende og betingende sætninger, fx hun kunne ikke finde nogen oplysninger om firmaet (nægtende), har I nogen idéer til hvordan vi bedst løser problemerne? (spørgende) ogdu må meget gerne sige til hvis du har nogen forslag (betingende).

I andre sætningstyper end de nægtende, spørgende eller betingende bruger man normalt ikke nogen, men nogle, fx han købte nogle kager med hjem, vi har lånt nogle gamle tallerkener og nogle af politikerne går ind for forslaget.

I Retskrivningsordbogen, 4. udg., 2012, under nogen kan man se forskellen på nogen og nogle. Man kan desuden læse mere om nogen og nogle i Henrik Galberg Jacobsen og Peter Stray Jørgensen: Politikens Håndbog i Nudansk, 5 udg., 2005, s. 421-423. Erik Hansen: Rigtigt dansk, 1993, s. 163-167.

  1. Svaret er givet af en nuværende eller tidligere ansat ved Dansk Sprognævn i forbindelse med nævnets svartjeneste. Ældre svar er opdateret så de overholder den gældende retskrivning. Redigeret til sproget.dk 10.05.2013 af Ida Elisabeth Mørch.