Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Svar fra Sprognævnet med el. uden s (fuge-s)
 

med el. uden s (fuge-s)

Nogle af mine kolleger har s i vidensbaseret, andre skriver det uden s, altså videnbaseret. Hvad er det korrekte?
af Anita Ågerup Jervelund, Dansk Sprognævns svarbase, 08.05.2006.

SpørgsmålstegnSpørgsmål:

Nogle af mine kolleger har s i vidensbaseret, andre skriver det uden s, altså videnbaseret. Hvad er det korrekte?

UdråbstegnSvar:

Ved at slå op i Retskrivningsordbogen, 4. udg., 2012, under opslagsordet viden vil man opdage at ordbogen oplyser at sammensætninger med viden som førsteled kan skrives både med og uden fuge-s (også kaldet binde-s), og ordbogen giver eksemplerne viden(s)center, viden(s)bank og viden(s)område. Ordet viden(s)baseret kan altså også skrives både med og uden fuge-s. Formerne uden fuge-s i sammensætninger med viden- er i øvrigt nye og forekommer især i it-branchen.

Uddybning:

Man kan ikke give generelle regler for hvornår der skal fuge-s i en sammensætning, og hvornår der ikke skal. Men Retskrivningsordbogen (og andre ordbøger) er til stor hjælp når man er i tvivl om om et ord skal have fuge-s eller ej. Ordbogen giver nemlig ofte oplysninger om hvad der sker med ordet når det indgår som første led i en sammensætning.

Hvis man ikke kan finde ordet i ordbogen, eller hvis der ikke er angivet sammensætningsoplysninger ved ordet, kan man prøve at slå et andet ord op som ligner det ord man leder efter, og så se om der dér er angivet sammensætningsoplysninger. Der er fx ikke angivet sammensætningsoplysninger ved ordet oliventræ, så hvis man vil finde ud af om der skal fuge-s i fx oliventræ(s)skål, kan man slå op under fx bøgetræ eller fyrretræ og se på sammensætningsoplysningerne ved sådanne ord. Her får man at vide at de har formen bøgetræs- og fyrretræs- i sammensætninger, fx bøgetræsstol og fyrretræsbord. Derfra kan man slutte at det nok også er formen oliventræs- man skal bruge, og således når man frem til oliventræsskål.

Ofte forholder det sig sådan at dobbeltsammensætninger, dvs. sammensætninger hvis første led selv er en sammensætning, har fuge-s mellem de to hovedled hvorimod der normalt ikke er s med i de tilsvarende enkeltsammensætninger. Det hedder fx rødvinsglas, men vinglas; rødkålshoved, men kålhoved og lukkelovsforslag, men lovforslag. Men der er mange undtagelser, fx hedder det hyldebærsuppe og fodboldbane uden s.

  1. Svaret er givet af en nuværende eller tidligere ansat ved Dansk Sprognævn i forbindelse med nævnets svartjeneste. Ældre svar er opdateret så de overholder den gældende retskrivning. Redigeret til sproget.dk 10.05.2013 af Ida Elisabeth Mørch.