Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Svar fra Sprognævnet ligge el. lægge
 

ligge el. lægge

Er der stadig en forskel på ligge og lægge, eller har man nu lov til at skrive jeg ligger mig på sofaen? Vi har også problemer med ordet hænge. Hedder det frakken hang på bøjlen eller frakken hængte på bøjlen?
af Anita Ågerup Jervelund, Dansk Sprognævns svarbase, 08.05.2006.

SpørgsmålstegnSpørgsmål:

Er der stadig en forskel på ligge og lægge, eller har man nu lov til at skrive jeg ligger mig på sofaen? Vi har også problemer med ordet hænge. Hedder det frakken hang på bøjlen eller frakken hængte på bøjlen?

UdråbstegnSvar:

Der er stadig forskel på ligge (ligger, , ligget) og lægge (lægger, lagde, lagt). Ordet ligge er intransitivt, dvs. at det bruges uden objekt (genstandsled), lægge er transitivt, dvs. at det bruges med objekt. Derfor er det lægge der skal bruges i sætningen jeg lægger mig på sofaen, for ordet mig er objekt i sætningen. Når der ikke er noget objekt i sætningen, bruges ligge, fx jeg ligger på sofaen.

Uddybning:

Denne forskel gælder også for fx springe (springer, sprang, sprunget) og sprænge (sprænger, sprængte, sprængt) og for sidde (sidder, sad, siddet) og sætte (sætter, satte, sat). Ordene springe og sidde bruges uden objekt, sprænge og sætte bruges med objekt, fx vandrøret springer, barnet sidder på bænken og isen sprænger vandrøret, hun sætter barnet på bænken.

Det intransitive hænge bøjes hænger, hang el. hængte, hængt. Det transitive hænge bøjes hænger, hængte, hængt. Det er altså kun i præteritumsformen (datidsformen) at der er en forskel på det transitive og det intransitive verbum. Det betyder at når der er et objekt i sætningen, er hængte den eneste korrekte form, fx hun hængte frakken på bøjlen, hvorimod både hang og hængte er korrekte former når der ikke er objekt i sætningen, fx frakken hang/hængte på bøjlen.

  1. Svaret er givet af en nuværende eller tidligere ansat ved Dansk Sprognævn i forbindelse med nævnets svartjeneste. Ældre svar er opdateret så de overholder den gældende retskrivning. Redigeret til sproget.dk 21.10.2009 af Ida Elisabeth Mørch.