Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Svar fra Sprognævnet -ion el. -ing
 

-ion el. -ing

Ordet adoption kender vi, men kan man også tale om adoptering? Hvad er forskellen?
af Anita Ågerup Jervelund, Dansk Sprognævns svarbase, 08.05.2006.

SpørgsmålstegnSpørgsmål:

Ordet adoption kender vi, men kan man også tale om adoptering? Hvad er forskellen?

UdråbstegnSvar:

Man kan tale både om adoptering og adoption. Begge ord findes i Retskrivningsordbogen, 4. udg., 2012. I almensproget er der ofte en mindre betydningsforskel mellem dem. Adoptering betegner selve handlingen eller processen, dvs. 'det at adoptere', mens adoption betegner resultatet af denne handling.

Uddybning:

Det gælder generelt for ordpar på -ing og -ion at de betegner henholdsvis handlingen og resultatet af handlingen. Men til tider kan ordene på -ion dog også betegne handlingen, fx han er ekspert i reparation af (dvs. 'i at reparere') gamle motorcykler. Ordene på -ing er med andre ord normalt entydige idet de kun betegner handlingen, hvorimod ordene på -ion er dobbelttydige idet de både kan betegne handlingen og resultatet el.lign. af den.

Som ved adoptering og adoption kan man altså i en lang række tilfælde anvende begge endelser, ofte med den nævnte betydningsnuance: fabrikering/fabrikation, installering/installation, reparering/reparation. Men sådan forholder det sig ikke altid. I nogle tilfælde er -ion langt den almindeligste endelse: dokumentation og demonstration. Det er dog muligt også ved disse ord at bruge -ing hvis man ønsker at fremhæve handlingen. I andre tilfælde er -ing den eneste mulige: telefonering, barbering, modernisering.

  1. Svaret er givet af en nuværende eller tidligere ansat ved Dansk Sprognævn i forbindelse med nævnets svartjeneste. Ældre svar er opdateret så de overholder den gældende retskrivning. Redigeret til sproget.dk 10.05.2013 af Ida Elisabeth Mørch.