Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Svar fra Sprognævnet ansat i el. på el. ved
 

ansat i el. på el. ved

Hedder det ansat i, på eller ved en institution eller en virksomhed?
Dansk Sprognævns svarbase, 08.05.2006.

SpørgsmålstegnSpørgsmål:

Hedder det ansat i, eller ved en institution eller en virksomhed?

UdråbstegnSvar:

Alle tre former kan som regel bruges, formodentlig for de fleste med en lille betydningsforskel.

Uddybning:

At være ansat på en institution eller virksomhed peger især på at man har sin gang inden for dennes fysiske rammer. Ansat i peger ikke så meget på de fysiske rammer, men mere på institutionen eller virksomheden som organisation. Endelig kan ansat ved bruges nærmest synonymt med ansat i. Men ansat ved bruger man vist nok kun om højere stillinger og om studerende, og oftere om offentlige og halvoffentlige institutioner end om private virksomheder. Fx er forsker ved Dansk Sprognævn eller studerende ved Aarhus Universitet upåfaldende, mens lagerarbejder ved Carlsberg eller piccoline ved Økonomiministeriet vil virke noget mærkværdige.

Endelig er det muligt at nogle institutioner går bedre med visse præpositioner end andre. Man kan fx være ansat ved og universitetet, men ikke i universitetet; og i eller ved Folketinget, men ikke på Folketinget.

  1. Svaret er givet af en nuværende eller tidligere ansat ved Dansk Sprognævn i forbindelse med nævnets svartjeneste. Ældre svar er opdateret så de overholder den gældende retskrivning. Redigeret til sproget.dk 12.01.2015 af Ida Elisabeth Mørch.