Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Svar fra Sprognævnet

 

Svar fra Sprognævnet

Dansk Sprognævn besvarer sproglige spørgsmål per telefon i den faste åbningstid. Nogle af svarene kan være relevante for andre end spørgeren og redigeres til en bredere læserskare. Nedenfor kan man læse udvalgte nye og ældre svar. En række af svarene er også trykt i Nyt fra Sprognævnet.

åben skole
Skal åben skole skrives med stort?
åbne op
Kan man bruge udtrykket åbne op? Er det open up fra engelsk der er tillempet det danske sprog?
æbleskiver
På emballagen fra en salatfabrik har jeg læst følgende serveringsforslag: "Prøv æblesild med karrysalat Groft mørkt rugbrød smøres med smør. 2 udhulede æbleskiver lægges på brødet, og herpå anrettes hvide marinerede sild og rigelig karrysalat... (salatemballage) " Umiddelbart vil jeg mene at man burde have skrevet skiver æble i denne sammenhæng for at undgå misforståelser. Men hvorom alting er, synes jeg at det ville være interessant at høre hvor ordet æbleskive stammer fra. Det har vel intet med æbler at gøre?
Ægypten og Egypten
Det har i flere år irriteret mig at Ægypten staves med E-. Kan Sprognævnet ikke sørge for at det gode gamle danske Æ- bliver genindført i navnet?
ære el. æret være hans minde
Jeg mener det hedder æret være hans minde, men min mand siger at det hedder ære være hans minde. Hvad er det rigtige?
ætanol/ethanol
Vi har en sprogmanual på min redaktion, som jeg bl.a. er ansvarlig for. Vi følger på næsten alle punkter Dansk Sprognævns anbefalinger, men vi har en udfordring, når det handler om ætanol. Stavemåden med 'æ' er den eneste, som Sprognævnet har som officiel stavemåde. Imidlertid har den stavemåde længe været erstattet af det mere internationale ethanol i Kemisk Ordbog, og derfor får vi en mængde reaktioner fra vores mere teknisk kyndige læsere, når vi skriver ætanol. Læserne protesterer over stavemåden, som de finder provinsiel, grim og gammeldags, hvilket får mig til at spørge: Hvad får Sprognævnet til at holde fast i stavemåden ætanol? Og – når nu ethanol vinder frem – er der udsigt til, at Kemisk Ordbogs stavemåde også kan antages som officiel stavemåde af Sprognævnet, eventuelt på linje med ætanol?

Handlinger tilknyttet webside