Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogligt — Politikens sprogklumme Power I forhold til
 

I forhold til

af Henrik Lorentzen, Politiken, 9. december 2006
af Henrik Lorentzen, Politiken, 9. december 2006

Jørn Brændgaard, Kalundborg, har sendt følgende spørgsmål: »Udtrykket i forhold til bruges nu i betydningen ’hvad angår’, godt ført an af politikerne, hvorimod jeg foretrækker betydningen ’i sammenligning med’. Er der ved at ske en ændring?«

Ja, det er der. Traditionelt bruger man i forhold til, dels når man sammenligner, som i eksemplet »Kirken var kølig og mørk i forhold til det klare solskin udenfor«, dels når man angiver placering i sted og tid, som i eksemplet »Hvordan ligger eksamen i forhold til sankthans?«. Det nye er, at man også bruger udtrykket, når der ikke er tale om en sammenligning eller en angivelse af tid eller sted, men om en mere upræcis tilknytning og forbindelse. Her betyder i forhold til ganske rigtigt det samme som hvad angår, med hensyn til. Det er ikke alle, der er lige begejstrede for denne udvikling, men det ser ud til, at der hos visse sprogbrugere er en tendens til at bruge lidt tungere forholdsord som f.eks. i forhold til, i forbindelse med, i sammenhæng med, med henblik på. De virker som regel lidt mere imponerende end de gode gamle usammensatte forholdsord i, på, ved, om osv., men det er ikke sikkert, de skaber mere klarhed – i forhold til budskabet.

Teksten stammer fra en serie artikler der under rubrikken "Sprogligt" blev bragt i Politiken i perioden 7. oktober 2006 til 25. juni 2008. Artiklerne er skrevet af medarbejdere ved Det Danske Sprog- og Litteraturselskab.

Læs hele artiklen