Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogligt — Politikens sprogklumme Mange nok Forårsruller og sommersruller
 

Forårsruller og sommersruller

af Ebba Hjorth, Politiken, 7. oktober 2006
af Ebba Hjorth, Politiken, 7. oktober 2006

Spørgsmål fra læserne

Solveig Nielsen, Bagsværd, har for nylig spist på en vietnamesisk restaurant i København. Her kunne man bestille både forårsruller og sommersruller. Hun undrede sig over formen sommersruller. »Det hedder det jo ikke, det hedder jo sommerruller«. Men hun funderede videre: »Hvorfor hedder det forårsruller med -s- mellem de to led i sammensætningen, mens det hedder sommerruller uden -s-?«. Det gør det, fordi ordet forår i sig selv oprindelig er en sammensætning. Sammensætninger, hvor det første led selv er en sammensætning, får oftest -s- mellem de to hovedled. Denne regel er dog ikke uden undtagelser. Det hedder jo f.eks. hyldebærsuppe. Så er der noget at sige til, at de vietnamesiske restauratører kan få problemer?

Teksten stammer fra en serie artikler der under rubrikken "Sprogligt" blev bragt i Politiken i perioden 7. oktober 2006 til 25. juni 2008. Artiklerne er skrevet af medarbejdere ved Det Danske Sprog- og Litteraturselskab.

Læs hele artiklen