Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogligt — Politikens sprogklumme Vækste Politiet var passive
 

Politiet var passive

af Henrik Lorentzen, Politiken, 4. november 2006
af Henrik Lorentzen, Politiken, 4. november 2006

»Forbrugerrådet er kritiske«, og »Politiet var passive«. Søren Gellov i Vanløse undrer sig over, at der i disse sætninger er brugt flertal af tillægsordene; Forbrugerrådet og politiet er vel ental, så der burde stå »Forbrugerrådet er kritisk«, og »Politiet var passivt«.

Det er rigtigt, at den traditionelle, strenge korrekthed tilsiger, at størrelser som Forbrugerrådet og politiet opfattes som enheder og derfor bør følges af ental, men det er nok så nærliggende – og udbredt, viser sprogbrugen – at opfatte dem som grupper bestående af flere enkeltpersoner.

Hvis man hælder til den sidste opfattelse, er det helt rimeligt at have flertal efter ord som Forbrugerrådet, politiet, regeringen, landsholdet. Læseren mener selv, at der kan være tale om afsmitning fra engelsk, hvor det er fuldstændig almindeligt og ukontroversielt at bruge flertal efter ord som team ’hold’, staff ’personale’ og government ’regering’. Det kan sagtens være tilfældet, men udviklingen kan også være foregået parallelt i de to sprog og for den sags skyld også i andre sprog som f.eks. svensk.

Teksten stammer fra en serie artikler der under rubrikken "Sprogligt" blev bragt i Politiken i perioden 7. oktober 2006 til 25. juni 2008. Artiklerne er skrevet af medarbejdere ved Det Danske Sprog- og Litteraturselskab.

Læs hele artiklen


Disse artikler kunne måske også have interesse