Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sproget — Jyllands-Postens sprogklumme Pas på de små ord
 

Pas på de små ord

af direktør Sabine Kirchmeier-Andersen, Jyllands-Posten, 1. juni 2013
af direktør Sabine Kirchmeier-Andersen, Jyllands-Posten, 1. juni 2013

Vi ser af og til små adverbier eller præpositioner forsvinde, så hun sviner ham til bliver til hun sviner ham, de sætter ham af bliver til de sætter ham, og han sabler dem ned bliver til han sabler dem. Det starter som regel i talesproget. I lydsporet til Tour de France hører man fx udtrykket: han er sat om en rytter der falder tilbage på vej op mod bjergtoppen.
I sporten på tv2.dk fandt jeg forleden overskriften: Medie sabler Lindegaard: Hans sidste Unitedkamp? I morgenradioens trafikmeldinger kan man i dag høre sætninger som: trafikken propper, eller trafikken propper totalt. Før 2008 fandt man i aviserne udelukkende udtrykket trafikken propper til. Vi ved ikke præcist hvorfor den slags sker. En faktor er nok at udtrykket er så entydigt i sammenhængen at det ikke kan misforstås, en anden at der generelt er en tendens til reduktion i sproget, altså til at udtrykke sig så effektivt og dermed gerne så kort som muligt.
Det afhænger af vores alder hvor følsomme vi er over for den slags reduktioner.
Fx er det helt fint for mig nu at bruge udtrykkene ministeren trækker sig og Cavendish blev sat på stigningen, hvorimod jeg stadig kan rynke brynene når jeg hører hun sabler dem eller han sviner hende. Men spørg mig igen om nogle år, så fortrækker jeg sikkert ikke en mine.
Der er så måske en trøst at de små ord somme tider dukker op igen andre steder.
Som supplement til kommentere siger man nu kommentere på. Man kan både kysse og kysse på. Vi kan ikke kun starte, men også starte op og starte ud.
Det er ikke bare overflødig ornamentik - det sker fordi vi har brug for nye udtryksmuligheder eller nuancer.
Siger man kommentere på, har man bedre mulighed for at lægge et ekstra tryk, hvilket kan være nyttigt i en diskussion.
Kysser man på nogen, virker det mere ensidigt end hvis man kysser. Starter man noget op, er det ofte virksomheder eller projekter, og man kan sagtens starte ud på en bjergvandring eller med en børnegudstjeneste.
De små ord er nogle livlige størrelser.
Pas godt på dem.

Teksten stammer fra en serie artikler der under rubrikken "Sproget" er blevet bragt i Jyllands-Posten siden juni 2008. Artiklerne er skrevet af medarbejdere ved Dansk Sprognævn.

Disse artikler kunne måske også have interesse