Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sproget — Jyllands-Postens sprogklumme Jøsses, de bander
 

Jøsses, de bander

af forsker Marianne Rathje, Jyllands-Posten, 12. juni 2010

Jøsses, de bander

"Må man godt sige "dog", mor?", spurgte min 4-årige datter forleden. Hun er ved at tilegne sig kunsten at bande: Hvilke ord må man sige til hvem hvorhenne? Hvordan "dog" kan have forputtet sig blandt mere saftige gloser i den sproglige bandekasse, kan man kun gætte på. Et bud er at hun har hørt "Så gør det dog!" nogle gange efterhånden.

Andre dage skal man svare på om man må sige "for helle mand", "for batman" eller "for søren jørgen" – alle sammen kreative bud på "pæne" omskrivninger af bandeord, eller det man i Norge kalder "næsten-bandeord". Det ER bandeord – men kun næsten. Så det må man godt sige.

Fra børnefjernsyn og dermed fra tv-venner som Postmand Per, Palle Gris og Fifi er min datter blevet udsat for næsten-bandeord som "for katten", "søreme", "jøsses" og de mere kreative af slagsen "du milde mælkebøtte" og "blafrende blomsterfrø!".

Man kan derfor ikke anklage disse børneserier for at få vores børn til at bruge grove bandeord – hvilket jo gør et lidt sværere at forstå hvor børnene får deres bandeord fra. De voksne, selvfølgelig. Men hvor får de voksne deres bandeord fra? Fra avisen, blandt andet.

En ny undersøgelse

En ny undersøgelse viser at der sidste år var bandeord i gennemsnitligt 6 pct. af alle avisartikler i de landsdækkende danske dagblade samt landets lokalaviser. Og her snakker vi ikke næsten-bandeord, men de bandeord man hjemme hos os kun må sige på sit værelse (selvom forældrene har lidt svært ved at huske det), nemlig f.eks. fuck, fucking, shit, for fanden, for satan, kraftedeme, pis, for helvede, fandme og satme. I alt er andelen af danske avisartikler med bandeord næsten fordoblet i løbet af de sidste 15 år.

Der er især spalteplads til bandeord i Ekstra Bladet, som har bandeord i hele 21 pct. af sine artikler. Til gengæld er Jyllands-Posten en af de pæne drenge i klassen: Med kun bandeord i 2 pct. af artiklerne er Jyllands-Posten den allerdydigste avis.

Måske får denne klumme, med et par ægte og næsten-bandeord, ændret lidt på statistikken. Jeg tror dog godt at man må skrive "dog" i Jyllands-Posten.

Teksten stammer fra en serie artikler der under rubrikken "Sproget" er blevet bragt i Jyllands-Posten siden juni 2008. Artiklerne er skrevet af medarbejdere ved Dansk Sprognævn.