Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sproget — Jyllands-Postens sprogklumme Jeg mobilepayer dig lige
 

Jeg mobilepayer dig lige

af seniorkonsulent Jørgen Nørby Jensen, Jyllands-Posten, 3. januar 2015
af seniorkonsulent Jørgen Nørby Jensen, Jyllands-Posten, 3. januar 2015

MobilePay er navnet på en app der gør det muligt at overføre penge til andre vha. smartphone. Lige før jul blev MobilePay kåret til årets ord 2014 af radioprogrammet Sproglaboratoriet, og at dømme efter reaktionerne på de sociale medier var det åbenbart et temmelig kontroversielt valg. Mange hæftede sig ved at der er tale om et produktnavn, og det er vel ikke meningen at et bestemt produkt på den måde skal have gratis reklame? Andre undrede sig over at valget faldt på et engelsk ord, for årets ord i Danmark bør vel være et dansk ord? Den første indvending kan man godt have en vis sympati for, mens den anden nok må afvises. Hvad enten man nu kan lide det eller ej, har Danmark siden Anden Verdenskrigs afslutning været stærkt påvirket af den amerikanske kultur, og det smitter naturligvis også af på sproget. Og vi låner ikke blot ord fra engelsk og amerikansk. Vi danner også selv ord af engelske elementer.

Ord som babylift, pushup-bh og badwill ser fx meget engelske ud, men de er altså dannet herhjemme. At MobilePay er blevet kendt og udbredt, understøttes af at visse sprogbrugere allerede er begyndt at bruge det som udsagnsord: "Jeg mobilepayer dig lige". Det er ikke helt ualmindeligt at danne udsagnsord af navneord, fx feste (af fest), tråde (af tråd), spraye (af spray), jule (af jul) osv. Mere usædvanligt er det at danne udsagnsord af egentlige navne, men i de senere år er der alligevel opstået en hel del ord af den type. Bedst kendt er vel at google, at twitte/ tweete, at skype og at facebooke. Og visse, nok fortrinsvis yngre, sprogbrugere kan såmænd også både instagramme, snapchatte og youtube.

Udsagnsordet at google kan i dansk spores til 2002. Det blev optaget i Retskrivningsordbogen i 2012 og fik ved opdateringen af den digitale udgave i december 2014 selskab af at twitte/ tweete. Der går nu nok en rum tid før mobilepaye havner i Retskrivningsordbogen hvis det da nogensinde sker.

Teksten stammer fra en serie artikler der under rubrikken "Sproget" er blevet bragt i Jyllands-Posten siden juni 2008. Artiklerne er skrevet af medarbejdere ved Dansk Sprognævn.