Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sproget — Jyllands-Postens sprogklumme Charmeur eller charmør
 

Charmeur eller charmør

af ph.d. Anne Kjærgaard, Jyllands-Posten, 25. oktober 2014
af ph.d. Anne Kjærgaard, Jyllands-Posten, 25. oktober 2014

Hvornår kunne man ifølge retskrivningsordbogen begynde at skrive vanilje i stedet for vanille? Kan man stadig skrive remulade nu hvor majonæse ikke længere er tilladt? Og for nu at blive i afdelingen for mad og drikke: Kan det virkelig passe at stavemåden the (for den varme drik) er ukorrekt? Tidligere krævede den slags spørgsmål opslag i adskillige gamle retskrivningsordbøger.
Nu kan man let finde svarene på siden Retskrivningsordbøger gennem historien (rohist.dsn.dk) der er etableret af Dansk Sprognævn.
Her kan man se at vanilje første gang stod i Retskrivningsordbogen fra 1986, og at stavemåden vanille forsvandt fra den officielle danske retskrivning i 2001.
Staveformen remulade, der blev indført i 1986, er stadig tilladt - og det samme er remoulade. Stavemåden the har ikke været tilladt i nogen af Sprognævnets retskrivningsordbøger eller i nogen anden officiel dansk retskrivningsordbog.
Man skriver te hvis det skal staves korrekt.
Udover at se hvordan retskrivningen har ændret sig for nogle ord, kan man også se hvordan retskrivningen for langt de fleste ord ikke har ændret sig - når man altså ser bort fra afskaffelsen af store forbogstaver i substantiver og indførelsen af å i stedet for aa der gjorde Hingst til hingst og ogsaa til også.
Prøv selv at søge på de første 5-10 tilfældige ord der falder Dem ind! Retskrivningsordbøger skal dække sprogets almindelige ordforråd, og derfor kan man på siden også få indtryk af hvordan dette har ændret sig gennem tiden.
Søger man fx på adjektiver der kun har stået i Retskrivningsordbogen fra 1955, støder man på ord som kysse- og frittelysten samt fjase- og smølevorn.
Det betyder ikke at ord der bliver taget ud af retskrivningsordbogen, ikke længere eksisterer. Det betyder bare at man har vurderet at de ikke er almindelige nok til at stå i ordbogen.
Og charmeuren? Han blev såmænd til charmør i Retskrivningsordbogen fra 1986, og sådan har han været lige siden.


Teksten stammer fra en serie artikler der under rubrikken "Sproget" er blevet bragt i Jyllands-Posten siden juni 2008. Artiklerne er skrevet af medarbejdere ved Dansk Sprognævn.