Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sproget — Jyllands-Postens sprogklumme Bred ymer - igen - igen
 

Bred ymer - igen - igen

af seniorforsker Eva Skafte Jensen, Jyllands-Posten, 6. september 2014
af seniorforsker Eva Skafte Jensen, Jyllands-Posten, 6. september 2014

Jeg er en glad kvinde! I min klumme den 16. august opfordrede jeg læserne til at sende mig autentiske eksempler på rigtig brug af de to udtryk »bred ymer« og »knæhøj karse«. Denne opfordring har overraskende mange taget til sig, og det har resulteret i endnu en stribe eksempler og forslag til, hvor man kunne lede efter udtrykkene.

Adskillige nævner, at man i komedien "Skorpionens tegn" fra 1977 kan finde udtrykkene brugt som kodeord blandt hemmelige agenter i en helsekostforretning; en kontaktannonce fra 1978 har "bred ymer" som blikfang; flere har nævnt Kim Larsen som mulig ophavsmand (jeg har været hele hans sangkatalog igennem - forgæves); og så er der nogen, der mener at huske Ulf Pilgaard vrænge udtrykkene i satireprogrammet "Hov hov" eller lignende fra omkring 1970. Helt overbevist om at udtrykkene indgik i almindelig brug, er jeg dog stadig ikke.

Det er påfaldende, at de eksempler, der kommer frem, er af en karakter, hvor brugen er karikerende, parodierende og på anden måde ikke-naturlig. Interessant nok erindrer nogen, at det var noget, man sagde med nedadvendte mundvige - igen et tegn, der peger i retning af særlig status som parodi eller pastiche.

Alene om min opfattelse er jeg ikke, hvilket bl. a. udtrykkes således af en endog særdeles ihærdig læser fra Roslev, som har været gennem store dele af sin ungdoms bibliotek: »Efter lige at have sat sidste værk, som har været udsat for min efterforskning tilbage på hylden, må jeg sige, at din/ min mistanke er bestyrket«. Han advarer dog også mod at drage forhastede konklusioner, og han har selvfølgelig ret.

At tænke sig engang at falde over et autentisk eksempel fra samtiden hvor nogen udbrød »knæhøj karse« til en bemærkning af typen »der kommer mange til festen i aften«. Et eksempel, der ikke var parodi, men udtryk for spontan glæde på samme måde som »fedt nok«, »kodylt« og »pissegodt«. Så ville jeg sikkert kaste mig ud i et »fedest!« - et godt udtryk i tiden.

Teksten stammer fra en serie artikler der under rubrikken "Sproget" er blevet bragt i Jyllands-Posten siden juni 2008. Artiklerne er skrevet af medarbejdere ved Dansk Sprognævn.