Bare lige

af seniorforsker Eva Skafte Jensen, Jyllands-Posten, 6. juli 2013
af seniorforsker Eva Skafte Jensen, Jyllands-Posten, 6. juli 2013

' Bare' og ' lige' må være nogle af de mest misbrugte ord i det danske sprog. Ordenes betydning peger på noget der hører til i småtingsafdelingen, men tit hører man dem brugt om alt muligt der er tidskrævende, svært, uoverskueligt og omstændeligt. Det gælder både ' bare', ' lige' og ' bare lige'.
Når ens datter grædende fortæller at de andre driller, kan man med usvigelig sikkerhed gøre det værre ved at sige ' du skal bare sige noget til dem'. Det er jo netop det hun ikke kan - i hvert fald ikke så det virker.
Når man spørger sin nabo om han vil være med til at lave et nyt plankeværk, og han siger ' det skal jeg lige tænke over', er det stensikkert fordi svaret ikke ' bare lige' er ja.
Når man beklager sig til veninden over at man ikke kan læse pdf-filer på computeren, fortæller hun beredvilligt at man ' bare lige' skal downloade den seneste version af et eller andet program. Men det er jo det man ikke kan, ellers ville man have gjort det.
Når man står og tripper for at komme afsted, og ens mand siger han er på vej - han skal bare lige finde sin telefon - kan man gøre sig klar til at vente længe.
Hvis han vidste hvor han havde lagt den, ville han ikke være nødt til at lede efter den.
Når læreren venligt pædagogisk siger at det går fint i dansk. Det lille pus skal bare lige blive lidt bedre til det med stavningen, kan man være helt sikker på at det ikke er noget det lille pus ' bare lige' kan. Det vil kræve blod, sved og mange tårer.
Når ens venner fortæller at de har købt et dejligt hus - der skal bare lige flyttes et par vægge og installeres et nyt køkken - ved man udmærket at de trøster sig selv med ' bare lige'.
De ved jo godt at det vil blive omfattende og slemt.
Sandt nok. Den der siger ' jeg kommer nu - jeg skal bare lige sætte vand over', kan faktisk mene det oprigtigt, og måske tager det virkelig kun et øjeblik at sætte vand over. Det er altså ikke altid ' bare' og ' lige' misbruges, men når man først er begyndt at lægge mærke til hvor tit det sker, hører man det alle vegne.

Teksten stammer fra en serie artikler der under rubrikken "Sproget" er blevet bragt i Jyllands-Posten siden juni 2008. Artiklerne er skrevet af medarbejdere ved Dansk Sprognævn.