Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrevet nr. 99 Retstavning
 

Retstavning

af Jørn Lund, november 1994
af Jørn Lund, november 1994

Måske virker overskriften fremmed på læserne; normalt taler man om retskrivning. Retstavning har mindre begrebsomfang end retskrivning. At skrive korrekt indebærer andet end blot dette at kunne stave hvert ord rigtigt. Er tegnsætningen forkert, er det et retskrivningsproblem, ikke en retstavningsfejl.

Det gik galt med tekstningen i TV-A 13.11.1994, hvor vi hørte, at mænd er mere aggressive end kvinder. På skærmen stod der "agressive"; til gengæld aftvinger næste iagttagelse respekt.

I "Ordet på bordet" 18.11.1994 var et af de ord, holdet skulle gætte, karrusel. På skærmen stod der ganske rigtigt karrusel, og sådan skal ordet staves. Men mange fordobler s'et i stedet for r'et; det kører rundt for dem ...

Det var såmænd nok som sædvanlig ordbilleder fra engelsk, der var på spil, når æstetik blev stavet med e i TV-A 8.11.1994: "skønhedens estetik".

I TV-A kunne man i tekstningen 24.10.1994 læse om Danmarks "værtsskab". Ét s er tilstrækkeligt: værtskab. Samme dag: "Hvorfor ændrer i det ..."! Stedordet I staves med stort bogstav.

"Ordningen koster 11 ører pr. time" (TV-A tekstning 21.10.1994). Det er ikke syltetid og griseører, der tales om, men – penge. Derfor: øre!

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret