Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrevet nr. 99 Apostrofitis
 

Apostrofitis

af Jørn Lund, november 1994
af Jørn Lund, november 1994

Sprogbrevet efterlyser originale eksempler på apostrofitis og lægger ud med en frisk sending fra en medarbejder i TV-U: FØDSELSDAG'S RESTEUDSALG og PETER'S-STOFFER. Se det er jo guf. Mon vi snart skal opleve LICEN'SBETALERE? Er det ikke lidt gammeldags kun at bruge den elegante apostrof i genitiv?

Når sandheden skal frem, når alt kommer til alt, når det kommer til stykket (og det gør det jo altid) skal det indrømmes, at apostrof-misbruget kan føres tilbage til tiden før den store engelsk-amerikanske påvirkning af dansk. Salmonsens Konversationsleksikon bruger simpelt hen altid apostrof-s, når et navn skal sættes i genitiv: "Sørensen's store betydning", "Jensen's første værk" osv. Ja, selv ved henvisninger til personnavne bruges apostrof-s. Om Harald Bohr står der: "dansk Matematiker, foreg.'s Søn".

"Jeg græmme's" – som en medarbejder ved P1 Præsentation skriver i en hilsen til Sprogbrevet.

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret