Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrevet nr. 98 Danmarks Radios sprogpris
 

Danmarks Radios sprogpris

af Jørn Lund, oktober 1994
af Jørn Lund, oktober 1994

Vi er tæt på jorden, men der er højt til himlen i Søren Ryge Petersens univers. Han har skabt en ny tids poetiske realisme, og han har gjort det uden sentimentalitet eller frelsthed.

Redskaberne har været ord og billeder. At kombinere disse udtryksmidler er en kunst i sig selv – samtidig med, at det er et håndværk. Søren Ryge klarer sig ofte med ét kamera, men hans sprog har mange facetter, uden at det af den grund kan kaldes kunstfærdigt. Kunsten består nemlig i, at det virker naturligt.

Christian Torpe lavede i sin tid pragtfulde naturudsendelser – i radioen. Men hans stemme var mere personlig end smuk. Søren Ryge Petersens jyske stemmeføring er melodisk, og selv om det lyder, som om han til stadighed er forkølet, ville man ikke undvære selv dette særlige træk i fremførelsen. Personligheden bag det hele slår igennem på sine egne betingelser. Det er en styrke og kvalitet i en tid, der ellers dyrker det glatte og den internationale elegance.

Søren Ryge Petersen gør indtryk selv på seere, der ikke kunne drømme om at tilbringe en time med havearbejde, og som foretrækker supermarkedets kartofler frem for selv at opholde sig i køkkenhaven. Når han gnider på en kartoffel, smiler den til seerne, og seerne smiler igen. Det er formidling. Sansen for naturen i alle dens funktioner udvikles og knyttes i Ryge Petersens udsendelser sammen med æstetikken og musikken, som i meget bevidste kompositioner danner et stemningsgrundlag for det, der fortælles.

Andre har hyldet Søren Ryge Petersen for hans virksomhed på skrift og i æteren – vi gør det specielt for hans personlige sprogbrug. Den er på én gang spontan og velforberedt, den giver sig tid, men forfalder ikke til small talk, den er præcis og direkte – den når sit mål uden at være udspekuleret. Det derude får liv hos dem derinde.

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret