Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrevet nr. 97 Rimelig
 

Rimelig

af Jørn Lund, september 1994
af Jørn Lund, september 1994

Selv mennesker med en svagt udviklet sproglig opmærksomhed har bemærket, at rimelig bruges som forstærkerord med en betydning, der ikke svarer til ordets traditionelle grundbetydning. "Han er rimelig træt" betyder ikke, at han er træt som forventeligt, men at han er det i en ret høj grad; "de er rimelig velhavende" betyder, at de har mange penge, og "hun var rimelig ophidset" angiver, at hun udfoldede en forholdsvis stærk grad af ophidselse. "Jeg betaler rimelig meget i skat" betyder ikke, at jeg finder skattetrykket retfærdigt, men at jeg faktisk betaler meget til stat og kommune.

Når en vismand i P1 25.8.1994 om finanslovsforslagets forventninger mht. nedbringelse af arbejdsløsheden sagde, at vurderingen var "rimelig optimistisk", kunne man i første omgang være i tvivl. Men senere fremgik det, at han fandt det "måske lovlig optimistisk".

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret