Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrevet nr. 96 Klicheer
 

Klicheer

af Erik Hansen & Jørn Lund, august 1994
af Erik Hansen & Jørn Lund, august 1994

er udtryk, som engang var kvikke og originale, men nu er nedslidte. De foregiver således en vis kreativitet og er altså sprogligt uærlige, i modsætning til den almindelige udtryksmåde, som er ukrukket og lige ud ad landevejen.

"Er I i Røde Kors klædt på til at klare disse problemer?" (RA 20.6.94). Det har nok engang været en smart udtryksmåde, men de tider er forbi. Lad os gå tilbage til rustet til eller noget andet ærligt.

"Det vil sige, at du er villig til at gå ind og ændre loven på det punkt?" (RA 4.8.94). Er der overhovedet nogen betydning knyttet til gå ind?

"De to drenge havde gjort et selvstændigt stykke arbejde for børneradioen" (TV-A 16.6.94). Læg mærke til, hvor tit man hører et stykke arbejde, hvor arbejde er fuldt tilstrækkeligt. Teksten til udsendelsen havde i øvrigt kun arbejde. Godt!

For mange år siden var kreativ bogføring et meget rapt og morsomt udtryk. Når man nu kan blive ikke bare træt af det, men også irriteret, er det, fordi det er ganske uklart, hvad det drejer sig om, når en person eller en institution beskyldes for kreativ bogføring (RA 4.8.94). Fortæl dog om, hvad det er, i stedet for at komme med udtrådte vitser!

Det er alt for tit vi hører, at den og den skal "slæbes for retten" (fx RA 23.7.94). Udtrykket burde kun bruges, når en bliver stillet for retten under særlig dramatiske omstændigheder.

DR's medarbejdere skal ikke gøres ansvarlige for, hvad deres gæster siger, men af hensyn til den saglige belysning af fænomenet klicheer skal det ikke skjules, at en gæst i studiet leverede tungtvejende bidrag til samlingen (TV-A 7.8.94): Han pegede flere gange på betydningen af at synliggøre børn, at gøre dem synlige, han betonede værdien af at udarbejde handlingsplaner for familier, der ikke fungerer, han ville i tidens stil fylde kvalitet ind i tiden og hævdede med rette, at børn har så mange kvaliteter. De fortjente succesoplevelser. Det gjorde sommergæstens budskab også, for det og han var sympatisk. Men sproget spærrede for i hvert fald en del seeres mulighed for en helhjertet tilslutning.

TV-A to dage senere (9.8.94) skæppede også i klichekassen: Pia Kjærsgaard måtte smide håndklædet i ringen, og hvis boligministeren får magt, som han har agt, sker der ting og sager. Et indslag sluttede med en konstatering af, at hvordan det videre gik, meldte historien ikke noget om. Om Bryan Ferry hed det, at han har knust 10.000'er af kvindehjerter.

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret


Disse artikler kunne måske også have interesse