Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrevet nr. 96 Fremmed og hjemligt
 

Fremmed og hjemligt

af Erik Hansen & Jørn Lund, august 1994
af Erik Hansen & Jørn Lund, august 1994

"Feriekaos på de tyske autobahns" (TV-A 16.7.94). Tja, kan man ikke tysk, så kan man da i det mindste bøje det på engelsk. Her havde det været let at vælge autobaner eller endnu bedre: motorveje. Og tilsvarende: navnet på den østrigske by Graz skal ikke udtales, som om det var det engelske ord grass (P2 3.8.94). Den rigtige udtale er grats, med langt a.

Seriemord(er) er vistnok et nyt ord, som i den senere tid er dukket op i stedet for massemorder (fx RA 31.7.94). Det må være det engelske serial murder(er), der er oprindelsen. Egentlig ikke så dårligt. En, der myrder tre-fire mennesker med visse mellemrum, og vistnok tit med en vis systematik, er netop seriemorder. Massemord kræver mange flere ofre.

"Vi er til koncert i Slesvig-Holstein" (P2 5.8.94). Vi har nævnt det før: Enten må man vælge den traditionelle danske form Slesvig-Holsten - eller den rent højtyske Schleswig-Holstein. Den førstnævnte er mest udbredt og kan anbefales.

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret