Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrevet nr. 96 At og å
 

At og å

af Erik Hansen & Jørn Lund, august 1994
af Erik Hansen & Jørn Lund, august 1994

Sprogkonsulenterne får jævnlig breve fra lyttere og seere, der vil påpege uheldig sprogbrug i DR. De fleste henvendelser er venlige og saglige, men indimellem får vi breve, som er hovne og ubehagelige og solidt baseret på aggressiv uvidenhed.

Som nu den lytter, der beklager sig over, at mange i DR "overhovedet ikke kender det lille ord at, men siger og i stedet for". Det, han mener, er, at nogle udtaler et at foran navnemåden som å: "Jeg mener å have hørt ...". Selvfølgelig kender alle også at, nemlig det, der indleder en bisætning: "Jeg mener, at jeg har hørt ..." Det kan ikke udtales som å.

Man ved med sikkerhed, at at foran navnemåde lige siden den tidlige middelalder har haft udtalen å ved siden af at, og det er stadig den naturlige udtale. Udtalen at er en udpræget læseudtale, og der er næppe nogen danskere, som kan gennemføre at sige at. Det er almindeligt, at også de, der brokker sig over å, selv siger det: "Det er jo forfærdeligt å høre på".

Udlændinge, der lærer dansk, får af lærere og ordbøger at vide, at at foran navnemåde udtales å, for det er den udtale de fleste danskere, herunder de bedste sprogbrugere, har. Hør selv efter, fx på det Kongelige Teater. Poul Reumert sagde å!

Hvis du synes, at at er det naturligste for dig, så sig det bare, de få øjeblikke du husker det. Men skam dig i øvrigt ikke over dit å.

Vi må endelig ikke række at-fanatikerne en lillefinger. Det næste bliver bare, at de vil have udtalt t'et i det og f'et i af. Og hvad med h'et i hvidkål og hjernedød? Og hvor længe skal vi finde os i at de udtales med i, når det nu skrives med e!

Forleden (P1 9.8.94) udtalte Bertel Haarder i et interview, at en eller anden "skal sidde at fordele penge". Det er måske allerede kommet så vidt, at dannede mennesker slet ikke tør sige og mere!

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret